Nu kör vi!
Snart är 5G här.

I oktober lanserar vi 5G. Först ut är Stockholm och nätet kommer att nå över en halv miljon kunder. Men inom några år kommer hela Sverige att ha tillgång till det supersnabba nätet.

5g

Nyfiken på en 5G-mobil? Se hela utbudet här

5G kommer förändra det mesta

5G kommer att ge oss det uppkopplade samhället på riktigt. En värld där det digitala och fysiska flyter samman, med nästintill oändliga möjligheter att koppla upp och koppla ihop saker, företag och samhällsfunktioner. Det är en otroligt spännande resa, som jag ser framemot att göra tillsammans med våra kunder och partners.

– Kaaren Hilsen, VD Telenor Sverige

Nu kör vi. Vi är redo för 5G. Är du? 

Har du har vårt obegränsade mobilabonnemang? Då är du redo för 5G! 

5G och människan

Först mer av allt – och sen en helt ny värld. 5G ger dig en enklare vardag och låter dina prylar prata med varandra.

5G och företag

Den femte generationens mobilsystem kommer bidra med smartare arbetssätt och nya affärsmöjligheter genom bättre uppkoppling.

5G och samhället

5G kommer vara den digitala infrastrukturen för nästa generations innovationer. Det handlar om framtidens jobb, välstånd och konkurrenskraft.

Hela Sveriges 5G-nät

Vi gör oss nu redo för Telenor Sveriges största nätsatsning någonsin. Hur kommer lanseringen se ut för företag, industri och privatpersoner?

Framtidens mobilnät snart här

Andres Suazo är nätexpert på Telenor. Här förklararar han vad 5G innebär för dig och ditt företag. 

Det här är 5G

Snabbare hastighet
Topphastigheterna kommer vara upp emot 10 gånger högre än 4G, och inom några år kan det bli möjligt att ladda ned i en hastighet av 10 Gbit/sekund.

Snabbare svarstid
5G möjliggör realtidskommunikation. Det innebär att svarstiden, det vill säga fördröjningen som uppstår när olika enheter kommunicerar med varandra, kommer gå från dagens 25–35 millisekunder till bara några få millisekunder.

Större kapacitet
5G kan hantera en större mängd data från fler enheter - samtidigt. Det här är viktigt då vi idag skickar lika mycket data under en halv dag som vi för fem år sedan skickade under en hel vecka.

Mer klimatsmart
5G kräver enbart 0,2 watt energi för att överföra en megabyte data. På sikt är målet att 5G-uppkopplingen ska vara tio gånger mer energieffektivt än dagens 4G. Det kommer också att göra det möjligt att skapa ett mer klimatsmart samhälle

Närmre molnen
5G gör att molnet kommer att kunna flyttas längre ut i nätet, närmare användarna och applikationerna. Det ger kortare svarstider och möjlighet att lägga mer av processorkraften i nätet.

Skräddarsydda virtuella nät
5G har unika egenskaper som gör det möjligt att skapa virtuella nät i nätet – där varje virtuellt nät kan skräddarsys i termer av kapacitet, hastighet, svarstid eller räckvidd utefter de applikationer de ska serva.

Det här kan 5G ge dig i framtiden

Verkligheten kommer att förstärkas med AR, Augmented reality
Dansa med en digital kopia av din favoritartist, blixtsnabb översättning av främmande språk direkt i örat, eller diskreta men tydliga väganvisningar direkt på bilrutan.

Prylarna kommer att prata med varandra
Exempelvis så skulle din eldrivna bil kunna prata med sensorer på vägen och säga åt dig att sakta ned när du närmar dig en hal högersväng, eller köra sig själv medan du godkänner inköpslistan från ditt smarta kylskåp.

Smartare trafik
Trafikstockningar kommer att kunna minskas med smarta trafikljus och i förlängningen kommer trafiken att möjliggöra för självkörande bilar att automatiskt välja den mest effektiva vägen från a till b.

Vanliga frågor

  • 5G handlar till den största delen om det uppkopplade samhället, alltså långt ifrån om bara mobiltelefoner. Superhastigheterna i 5G-nätet kommer att ge oändliga möjligheter. Vi kommer att kunna koppla ihop saker, företag och samhällsfunktioner. Allt du hört om självkörande fordon, smarta hem och uppkopplade städer kommer att bli verklighet – inom bara några år. Men till en början handlar 5G om snabbare, stabilare och säkrare uppkoppling. Läs mer om 5G 

  • I oktober kommer vi lansera ett 5G-nät i Stockholm.  Sedan fortsätter vi utbyggnaden under kommande år, med start i de stora städerna följt av resten av landet och kommer att vara klara 2023. Då har 99 procent av befolkningen tillgång till vårt 5G-nät. 

  • 5G är här redan i oktober. Först kommer den till Stockholms innerstad och under 2021 så kommer vi fortsätta att lansera 5G-nätet i flera städer. Om tre år ska 99 procent av befolkningen ha tillgång till vårt 5G-nät.    

  • 5G är supersnabbt. Topphastigheterna är 10 gånger högre än 4G, och inom några år kan det bli möjligt med hastigheter på upp till 10 Gbit/sekund. Alltså snabbare än supersnabbt.

  • För att kunna använda 5G så krävs att du har en mobil, ett abonnemang och tillgång till ett nät som alla stödjer 5G. Så om du har vårt obegränsade mobilabonnemang som är redo för 5G innebär det att du har en av tre förutsättningar klara!

    telenor.se/5g kan du läsa mer om vad som behövs, hur vi arbetar med 5G och hur täckningen kommer att bli.

  • 5G betyder bland annat att den mobila uppkopplingen blir snabbare, stabilare och säkrare. Med andra ord en helt annan upplevelse.

  • Vill du kunna använda vårt framtida 5G-nät måste mobilen ha stöd för 5G och inom kort kommer de flesta nya mobiler på marknaden ha stöd för 5G. Din gamla mobil kommer givetvis fortsätta fungera i vårt nät precis som idag.