5G från Telenor.
Det går fort nu. 


Just nu bygger vi ut vårt 5G-nät i en rasande fart, närmare bestämt två nya 5G-siter varje arbetstimme. Allt du gör online idag kommer att gå ännu snabbare med ännu bättre kvalitet och allt du inte gör idag, kommer att bli möjligt med 5G. Låt oss upptäcka framtiden tillsammans. 


Häng med!

Far och son surfar

Snabbare

Surfa betydligt snabbare än med 4G, även med flera enheter uppkopplade samtidigt.

Säkrare

Känn dig tryggare via ett ännu säkrare nät som möjliggör ännu säkrare tjänster.

Redo för framtiden

Med 5G blir ditt hem och samhället bättre, smartare och mer hållbart.

För majoriteten av Sveriges befolknig erbjuder vi redan höghastighets-5G.  Vi har prioriterat att bygga 5G som ger hastigheter över 500 Mbit/sekund. Här kan du se vilken täckning vi har på din ort i dag. Det går fort nu. 

Våra 5G-mobiler och abonnemang

Med en 5G-mobil och ett abonnemang från Telenor surfar du på vårt supersnabba 5G-nät.

5G och din vardag

Med en snabbare, stabilare och säkrare uppkoppling blir ditt hem en smartare plats. Jobba enklare, gejma snabbare och reglera värme och belysning när du inte är hemma. Framöver kanske du tar emot leverans med drönare, har släkträff på storbildsskärm eller har fler uppkopplade maskiner än din robotgräsklippare. 

5G och företag då?

Med 4G fick vi internet i fickan. Med 5G behöver företag även denna gång ta tillvara på den nya teknologins möjligheter. För att bli vinnare i det uppkopplade samhället, behöver företag förstå hur 5G kan användas för att skapa värde för sina kunder. Det kan vi på Telenor hjälpa till med! 

2G- och 3G-näten stängs ner

Fram till slutet av 2025 kommer samtliga operatörer att fasa ut 2G- och 3G-näten i Sverige. Samtidigt rustar vi upp 4G och bygger ut 5G-näten. Det innebär det att mobiler och annan uppkopplad elektronik som enbart fungerar via de två gamla mobilnäten slutar fungera.

Om du vet att du använder teknik som bara fungerar med 2G eller 3G är det dags att se över dina mobiltelefoner, routrar, larm och repeatrar. Ta gärna kontakt med oss så hjälper vi dig att hitta rätt. 

Vanliga frågor om 5G

 • Bra fråga! När det gäller 5G är det två saker som är intressanta, och för oss är det viktigt att vara tydliga med det.

  1. Var du kan surfa
  2. Vilken hastighet du kan surfa i

  Redan nu kan du surfa på våra 5G-nät i hundratals  orter i Sverige. I samband med 5G-utrullningen rustar vi dessutom upp vårat 4G-nät. 

  Mer om utbyggnaden av 5G-nätet

 • 5G handlar till den största delen om det uppkopplade samhället, alltså långt ifrån bara mobiltelefoner. Superhastigheterna i 5G-nätet ger oss oändliga möjligheter.

  Med 5G kopplar vi ihop saker, företag och samhällsfunktioner. Allt du hört om självkörande fordon, smarta hem och uppkopplade städer blir verklighet. Till en början handlar 5G om snabbare, stabilare och säkrare uppkoppling. Läs mer om 5G 

 • Sedan de första digitala teknikerna utvecklades har våra vanor ändrats och vi är mer beroende av mobil kommunikation än tidigare. Vi behöver bättre kapacitet för att möta upp det nya trafikbehovet och det är här 5G-nätet kommer in.

   

  Med 5G får du en betydligt bättre kapacitet än tidigare, vi kan exempelvis vänta oss ett snabbare nät med mycket lägre fördröjning, så kallad latency, men också ett nät där mängder av enheter kan vara uppkopplade samtidigt. I praktiken kan det innebär att du kan dela med dig av konsertögonblicken på en fullsatt arena, att vi kan ha fjärrstyrda skogsmaskiner i jordbruket och en stabilare, säkrare uppkoppling när du arbetar på andra sidan jorden.

 • 5G är supersnabbt. Topphastigheterna är 10 gånger högre än 4G, och inom några år kan det bli möjligt med hastigheter på upp till 10 Gbit/sekund.

 • Det vet vi inte i dagsläget. Men om vi kollar i backspegeln så har det kommit en ny teknikstandard var tionde år, ofta baserat på att vårt teknikanvändande skapat nya behov som kräver nya standarder och mer kapacitet. Vi kan därför vänta oss 6G inom ett decennium om trenden kvarstår.

 • Det kan bero på flera olika saker. Gör så här för att komma igång med 5G:

  Bra att veta: Det kan hända att din mobil ibland ansluter till 4G-nätet trots att du befinner dig i ett område där du har 5G-täckning. Det beror på att 4G- och 5G-näten arbetar tillsammans för att ge dig bästa möjliga uppkoppling där du befinner dig.

  Gäller det en iPad? För att använda Telenors 5G-nät på iPad behöver du uppdatera till iPadOS 16.2 och acceptera de nya operatörsinställningar som föreslås. Telenors 5G-nät funkar på följande iPad-modeller:

  iPad Pro 12.9" (5th generation or later)

  iPad Pro 11" (3rd generation or later)

  iPad Air (5th generation)

  iPad mini (6th generation)

  iPad (10th generation)