Snabbare

Surfa snabbare utan lagg, även med flera enheter uppkopplade samtidigt.

Säkrare

Känn dig trygg via ett ännu säkrare nät.

Redo för framtiden

5G öppnar upp möjligheter för ett ännu mer uppkopplat samhälle.

Nu bygger vi ut 5G i hela landet


Det går fort nu. 5G-utbyggnaden pågår i full fart över hela Sverige och i slutet av 2024 ska vi erbjuda 5G till 99% av landets befolkning. Här kan du se vilken täckning vi har på din ort i dag.

Så blir vardagen med 5G

5G revolutionerar vår vardag, näringslivet och samhället i stort. Med ökad hastighet och nya möjligheter att koppla upp och ihop saker, företag och samhällsfunktioner möjliggör vi för framtidens uppkopplade samhälle.

5G för företag

Nu rullar vi ut 5G i hela landet och med det kommer även svindlande möjligheter för alla sorters företag. Telenor kan hjälpa till med det ni behöver och vara er bästa kompis på 5G-resan.

Våra 5G-mobiler och abonnemang

Med en 5G-mobil och ett abonnemang med minst 35 GB kan du surfa på vårt supersnabba 5G-nät.

Vi säger hej då till 3G

3G-nätet, som har varit i drift sedan början av 2000-talet, ska fasas ut i kontrollerad takt, samtidigt som vi rustar upp 4G och bygger ut 5G.

Fem frågor om 5G

Nu rullas 5G ut i hela landet, vilket skapar helt nya möjligheter. Vad innebär 5G-utrullningen för företag? Vår nätexpert Sara Kebert besvarar fem frågor på temat.

Vanliga frågor om 5G

 • Bra fråga! När det gäller 5G är det två saker som är intressanta, och för oss är det viktigt att vara tydliga med det.

  1. Var du kan surfa
  2. Vilken hastighet du kan surfa i

  Redan nu kan du surfa på våra 5G-nät i fler än 400 orter i Sverige och vi bygger en ny 5G-sajt i timmen. I slutet av 2024 ska 99% av Sveriges befolkning kunna surfa med 5G via oss.

  I samband med 5G-utrullningen rustar vi dessutom upp vårat 4G-nät. 4G-nätet samspelar med 5G-nätet fram till den dag vi erbjuder 5G i hela landet, för att du ska få en så bra surfupplevelse som möjligt.

  Mer om utbyggnaden av 5G-nätet

 • 5G handlar till den största delen om det uppkopplade samhället, alltså långt ifrån bara mobiltelefoner. Superhastigheterna i 5G-nätet ger oss oändliga möjligheter.

  Vi kommer att kunna koppla ihop saker, företag och samhällsfunktioner. Allt du hört om självkörande fordon, smarta hem och uppkopplade städer blir verklighet. Till en början handlar 5G om snabbare, stabilare och säkrare uppkoppling. Läs mer om 5G 

 • Sedan de första digitala teknikerna utvecklades har våra vanor ändrats och vi är mer beroende av mobil kommunikation än tidigare. Vi behöver bättre kapacitet för att möta upp det nya trafikbehovet och det är här 5G-nätet kommer in.

   

  Med 5G får du en betydligt bättre kapacitet än tidigare, vi kan exempelvis vänta oss ett snabbare nät med mycket lägre fördröjning, så kallad latency, men också ett nät där mängder av enheter kan vara uppkopplade samtidigt. I praktiken kan det innebär att du kan dela med dig av konsertögonblicken på en fullsatt arena, att vi kan ha fjärrstyrda skogsmaskiner i jordbruket och en stabilare, säkrare uppkoppling när du arbetar på andra sidan jorden.

 • 5G är supersnabbt. Topphastigheterna är 10 gånger högre än 4G, och inom några år kan det bli möjligt med hastigheter på upp till 10 Gbit/sekund.

 • Redan i dag kan du surfa på vårt 5G-nät på fler än 400 orter i Sverige. Förutom Stockholm, Göteborg och Malmö är Hudiksvall, Leksand, Bollnäs, Hedeviken och Skövde några exempel på städer med 5G-täckning. Dessutom har vi i utbyggnaden fokuserat på semesterorter som Kalmar, Vadstena, Falkenberg och Björnrike.

  Vårt mål är att i slutet av 2024 ska 99% av Sveriges befolkning kunna surfa på våra 5G-nät och varje vecka bygger vi ny 5G-täckning i storlek motsvarande två Umeå.

 • Vår ambition är att rulla ut 5G till de allra flesta under 2023. Under 2024 vill vi att 99 procent av Sveriges befolkning ska ha tillgång till 5G. Då behovet är störst i storstäderna startade vi 5G-utrullningen i Stockholm, Göteborg och Malmö redan 2020. Nu jobbar vi succesivt med att rulla ut 5G i hela landet.

 • Det vet vi inte i dagsläget. Men om vi kollar i backspegeln så har det kommit en ny teknikstandard var tionde år, ofta baserat på att vårt teknikanvändande skapat nya behov som kräver nya standarder och mer kapacitet. Vi kan därför vänta oss 6G inom ett decennium om trenden kvarstår.

 • Det kan bero på flera olika saker. Gör så här för att komma igång med 5G:

  Bra att veta: Det kan hända att din mobil ibland ansluter till 4G-nätet trots att du befinner dig i ett område där du har 5G-täckning. Det beror på att 4G- och 5G-näten arbetar tillsammans för att ge dig bästa möjliga uppkoppling där du befinner dig.

  Gäller det en iPad? För att använda Telenors 5G-nät på iPad behöver du uppdatera till iPadOS 16.2 och acceptera de nya operatörsinställningar som föreslås. Telenors 5G-nät funkar på följande iPad-modeller:

  iPad Pro 12.9" (5th generation or later)

  iPad Pro 11" (3rd generation or later)

  iPad Air (5th generation)

  iPad mini (6th generation)

  iPad (10th generation)