5G! Från och med nu kan allt hända.

Nu fortsätter vi utbyggnaden av 5G i hela landet!  

Svindlande hastigheter och nät som ger dig ordentlig täckning. 5G-utbyggnaden pågår i full fart över hela Sverige.

Här kan du se vilken täckning vi har på din ort >

Vi förnyar mobilnätet – och säger tack och adjö till 3G

3G-nätet, som har varit i drift sedan början av 2000-talet, ska fasas ut i kontrollerad takt, samtidigt som vi rustar upp 4G och bygger ut 5G. 

Läs mer här >

5 sätt 5G förändrar vår vardag

Med den supersnabba 5G-uppkopplingen kommer det mesta att vara möjligt. Det kommer ge upphov till en mängd innovationer och häftig teknik. Här är några sätt som 5G kommer att förbättra vardagen. 

Läs mer här >

Kolla 5G-täckningen

Ta en titt på täckningskartan för att se var du kan surfa i 5G just nu.

Gå till täckningskartan

nu är Telenor redo för 5G

Nu kör vi. 5G är här!

Med en 5G-mobil och ett abonnemang med minst 30 GB så kan du surfa på vårt nya supersnabba 5G-nät.

Jag behöver ett abonnemang redo för 5G

Jag vill ha en 5G-mobil

5G för företag

Fullt bzzzt in i framtiden. Nu lanserar vi 5G i Stockholm och med det kommer även svindlande möjligheter för alla sorters företag. Telenor kan hjälpa till med det ni behöver och vara er bästa kompis på 5G-resan.

5G kommer ge en spejsad verklighet

Vill du käka lunch med en hollywoodstjärna? Eller kanske zooma in på en vacker vy? Eller varför inte jämföra priset mellan olika butiker. Inom bara några år kan det vara möjligt med hjälp av ett par glasögon. .

Dejting med 5G

Det svåra med att dejta online har ju egentligen alltid varit att det blir lite stelt och tråkigt att skriva massa meddelanden fram och tillbaka. Men möjligheten att dejta i ett virtuellt chattrum med hjälp av VR finns faktiskt redan. 

En framtid utan språkbarriärer

Tänk dig att du är ute och reser, när vi kan göra det igen alltså, och du ska beställa mat på restaurang. Och språket är inte längre ett problem, för allt direktöversätts. Visst låter det som en cool framtidsgrej? Det är faktiskt inte så långt fram i tiden.

5G och människan

Först mer av allt – och sen en helt ny värld. 5G ger dig en enklare vardag och låter dina prylar prata med varandra.

5G och samhället

5G kommer att vara den digitala infrastrukturen för nästa generations innovationer. För framtidens jobb, välstånd och konkurrenskraft.

Trådlösa verktyg i 5G-fart

Att verktyg i en fabrik är uppkopplade är inget nytt. Men att de är det trådlöst via 5G är ett stort steg framåt. Och redan nu har Telenor aktiverat ett privat 5G-nät så att verktygen kan vara trådlösa.

Fem frågor om 5G

Nu rullas 5G ut i hela landet, vilket skapar helt nya möjligheter. Vad innebär 5G-utrullningen för företag? Vår nätexpert Sara Kebert besvarar fem frågor på temat.

Det här är 5G

Snabbare hastighet
Topphastigheterna kommer vara upp emot 10 gånger högre än 4G. Inom några år kan det bli möjligt att ladda ned i en hastighet av 10 Gbit/sekund.

Snabbare svarstid
5G möjliggör realtidskommunikation. Det innebär att svarstiden, alltså fördröjningen som uppstår när olika enheter kommunicerar med varandra, kommer gå från dagens 25–35 millisekunder till bara några få millisekunder.

Större kapacitet
5G kan hantera en större mängd data från fler enheter - samtidigt. Idag skickar vi lika mycket data under en halv dag som vi för fem år sedan skickade under en hel vecka.

Mer klimatsmart
5G kräver enbart 0,2 watt energi för att överföra en megabyte data per sekund. På sikt är målet att 5G-uppkopplingen ska vara tio gånger mer energieffektivt än dagens 4G, vilket gör det möjligt att skapa ett mer klimatsmart samhälle.

Närmre molnen
5G gör att molnet kommer att kunna flyttas längre ut i nätet, närmare användarna och applikationerna med kortare svarstider och möjlighet att lägga mer av processorkraften i nätet.

Skräddarsydda virtuella nät
5G har unika egenskaper som gör det möjligt att skapa virtuella nät i nätet – där varje virtuellt nät kan skräddarsys i termer av kapacitet, hastighet, svarstid eller räckvidd utefter de applikationer de ska serva.

Det här kan 5G ge dig i framtiden

Verkligheten kommer att förstärkas med AR, Augmented reality
Dansa med en digital kopia av din favoritartist, blixtsnabb översättning av främmande språk direkt i örat, eller diskreta men tydliga väganvisningar direkt på bilrutan.

Prylarna kommer att prata med varandra
Exempelvis så skulle din eldrivna bil kunna prata med sensorer på vägen och säga åt dig att sakta ned när du närmar dig en hal högersväng, eller köra sig själv medan du godkänner inköpslistan från ditt smarta kylskåp.

Smartare trafik
Trafikstockningar kommer att kunna minskas med smarta trafikljus och i förlängningen kommer trafiken att möjliggöra för självkörande bilar att automatiskt välja den mest effektiva vägen från a till b.

Vanliga frågor

 • Bra fråga! När det gäller 5G är det två saker som är intressanta, och för oss är det viktigt att vara tydliga med det.

  1. Var du kan surfa
  2. Vilken hastighet du kan surfa i

  I slutet av 2023 ska 90% av Sveriges befolkning kunna surfa på våra 5G-nät.

  Redan nu kan vi erbjuda 5G-surf i 1Gbit/s-hastighet i nästan överallt inom tullarna i Stockholm. Det är vi ensamma om.

  Dessutom bygger vi ut nätet i hela landet. Redan under utbyggnaden kommer du att kunna använda nätet men i begränsad form, vilket innebär att både täckning och hastighet kommer att variera.

  Mer om utbyggnaden av 5G-nätet

 • Nej, inte täckningen i sig. Poängen med 5G är att du kommer att kunna surfa mycket snabbare och stabilare vilket kommer att bli en helt annan upplevelse än nu.

  Vår ambition är att 99% av befolkningen ska ha tillgång till 5G 2024.

 • Ja, vill du kunna använda 5G måste mobilen ha stöd för det. Det har de flesta nya mobiler, till exempel iPhone 12 och Samsung Galaxy S20. Alla mobiler som har stöd för 5G

  Din gamla mobil kommer givetvis fortsätta fungera i vårt nät precis som idag.

 • Vi bygger ut 5G-nätet i snabb takt. Aktuell information om var det finns 5G hittar du i vår täckningskarta

 • En mobil kan ha tekniskt stöd för 5G men oftast krävs en uppdatering av mobilens mjukvara för att den ska fungera i operatörens nät. Vi testar – tillsammans med tillverkarna – olika mobiler i vårt 5G-nät. När testerna är klara så uppdaterar tillverkarna mjukvaran i mobilerna och de fungerar sedan i vårt 5G-nät.

 • Nej, du kan behålla ditt sim-kort (eller ditt e-sim).

 • Vi håller just nu på att modernisera vårt 4G-nät, samtidigt som vi bygger 5G-nät. Därför har vi tittat både på hur många som bor på en viss ort, samt vilken kapacitet som behövs, vilket har lett till beslutet att prioritera stora städer och populära turistorter. Där är nämligen kapacitetsbehovet som störst.


  Även andra platser som är i behov av förbättringar i nätet kan få 5G när vi är på plats.

 • Det kan bero på flera olika saker. Gör så här för att komma igång med 5G:

  Bra att veta: Det kan hända att din mobil ibland ansluter till 4G-nätet trots att du befinner dig i ett område där du har 5G-täckning. Det beror på att 4G- och 5G-näten arbetar tillsammans för att ge dig bästa möjliga uppkoppling där du befinner dig.

  Gäller det en iPad? För att använda Telenors 5G-nät på iPad behöver du uppdatera till iPadOS 16.2 och acceptera de nya operatörsinställningar som föreslås. Telenors 5G-nät funkar på följande iPad-modeller:

  iPad Pro 12.9" (5th generation or later)

  iPad Pro 11" (3rd generation or later)

  iPad Air (5th generation)

  iPad mini (6th generation)

  iPad (10th generation)

 • Förutom i Stockholm och Göteborg fortsätter vi att bygga ut 5G-nätet löpande. Målet är att 99% av befolkningen ska ha 5G-täckning 2024. 

 • 5G är supersnabbt. Topphastigheterna är 10 gånger högre än 4G, och inom några år kan det bli möjligt med hastigheter på upp till 10 Gbit/sekund. Alltså snabbare än supersnabbt.

 • Telenor följer noggrant myndigheternas rekommendationer när det gäller strålning och säkerhet kring 5G. Enligt Sveriges expertmyndighet Strålsäkerhetsmyndigheten och Världshälsoorganisationen (WHO) finns det inte någon känd hälsopåverkan med den exponering av radiovågor som kommer från mobilnäten. Det finns alltså inget som tyder på att 5G-nätet är farligt eller att exponeringen skulle vara ohälsosam.  När vi bygger vårt nationella 5G-nät gör vi det enligt alla säkerhetskrav som Strålsäkerhetsmyndigheten har tagit fram. Vill du läsa mer om Strålsäkerhetsmyndighetens arbete med 5g hittar du det här.