Just nu rullas 5G-nätet ut i hela Sverige, vilket skapar helt nya möjligheter för uppkopplade tekniker. Falck och SVT är två företag som ser 5G som en möjliggörare för nya smarta lösningar – Falck med sina uppkopplade drönare och SVT med sina 5G-kameror.
– Idag har vi har en stabil utrullning där vi aktiverar en site per timma. Under 2023 är vår ambition att ha rullat ut 5G till de allra flesta människorna och 2024 hoppas vi att 99 procent av Sveriges befolkning ska ha tillgång till 5G, säger Sara Kebert, nätexpert på Telenor.
Flera företag börjar nu dra nytta av 5G-nätet och använder uppkopplade produkter för att skapa nya lösningar.
Drönare som räddar liv
Falck är en global aktör inom mobil vård, räddningstjänst, hälsa- och vårdtjänster samt specialtransporter med över 33 000 anställda i närmare 30 länder.
– Det absolut viktigaste i vår verksamhet är att vi har förutsättningar för att rädda liv när vi är ute. För att lyckas behöver vi ha rätt utrustning, och idag är såväl utrustning som ambulanser uppkopplade, säger Fredrik Hiort af Ornäs, VD på Falck Ambulans.
Falck ser stora möjligheter med att använda 5G för att aktivera luftburna, uppkopplade drönare – en teknik som idag revolutionerar vårdsektorn.
– Det kan handla om att hämta prover eller transportera medicin i miljöer som kan vara lite extra utmanande såsom fjällen eller skärgården. Vid skogsbränder skickar vi upp drönare för att få en överblick över brandhärdarna, och kan därmed planera var vi kan bygga en brandgata. Vid en trafikolycka använder vi drönare för att se över olycksplatsen och kunna utesluta att vi har någon chockad trafikant som i ren förvirring vinglat i väg och ligger avsvimmad i skogsbrynet, säger Fredrik.
Han menar att framtiden ser ljus ut på området och redan inom några år kommer det att finnas drönare som kan transportera sjukvårdspersonal eller skadade människor.
5G-kameror ersatte fibertrassel
Ett annat företag som provat snabbheten i det nya nätet är Sveriges Television, SVT. När de gör en sändning är det enbart kameramännen som är ute på fältet. De drar fiber från kamerorna som går tillbaka till kontrollrummet i TV-huset i Stockholm – något som har stora fördelar, men som också kan ställa till det i knepiga sändningsmiljöer.
– När vi är ute och filmar skidåkning i Åre eller rally i skogen blir det väldigt mycket fiber som ska dras i terrängen. Vi såg därför över möjligheten att hitta en annan trådlös teknik som kan matcha fiberns krav på kapacitet och låg fördröjning, och där dök 5G upp, säger Per Björkman, distributionschef på SVT.
SVT ville göra ett skarpt test med 5G-kameror. Tillsammans med Telenor genomförde de ett innovationsprojekt under SM-veckan i Linköping, där SVT fick hjälp att bygga upp ett privat 5G-nät för att säkra en god täckning. Genom att ersätta fiberanslutningen i några kameror mot 5G-anslutningen ville SVT skapa en enklare lösning med bibehållen kapacitet.
Per säger att TV aldrig får gå fel, och för att förbereda sig inför SM-veckan genomförde teamet flera tester hemma i Stockholm innan det var dags att åka till Linköping för att prova lösningen i direktsänd tv.
– Under veckan fungerade tekniken felfritt och produktionspersonalen i kontrollrummet i Stockholm kunde inte se skillnad på kamerorna med fiber och 5G, vilket var det bästa betyget, säger Per.
Även om projektet var en pilot anser Per att det lyckades väldigt bra, och han ser ljust på framtidens möjligheter.
– När vi får 5G på flera platser i landet hoppas vi kunna se fler liknande lösningar och jag drömmer om att sända Vasaloppet med 5G-kameror. Framöver kommer vi även att titta på vad 5G-tekniken kan göra för vår distribution av program och kanaler, avslutar Per.