Nätexperten besvarar fem frågor om 5G 

Nu rullas 5G ut i hela landet, vilket skapar helt nya möjligheter. Men vad innebär 5G-utrullningen för företag? Vår nätexpert Sara Kebert besvarar fem frågor på temat. 

1. Varför behövs 5G?


Sedan de första digitala teknikerna utvecklades har våra vanor ändrats och vi är mer beroende av mobil kommunikation än tidigare. Vi behöver bättre kapacitet för att möta upp det nya trafikbehovet och det är här 5G-nätet kommer in. Med 5G får användarna en betydligt bättre kapacitet än tidigare, vi kan exempelvis vänta oss ett snabbare nät med mycket lägre fördröjning, så kallad latency, men också ett nät där mängder av enheter kan vara uppkopplade samtidigt.

2. Hur går det med 5G-utbyggnaden?


Det går bra! Under de kommande två åren är vår ambition att hela Sveriges befolkning ska ha tillgång till 5G. Parallellt med utrullningen moderniserar vi hela Telenors mobilnät, och tillsammans utgör projekten den största nätmoderniseringen i Telenors historia.

Även om 5G-utrullningen redan idag innebär stora möjligheter för företag så har vi en lång resa kvar innan vi har fullt utvecklat 5G på ett nationellt plan, och det är först då 5G banar väg för helt nya tjänster, som gemene man kommer att använda i framtiden.

3. Berätta mer om möjligheterna 5G skapar för företag!


Utöver att 5G-nätet erbjuder företag mer kapacitet än de gamla teknologierna, möjliggör det även för utvecklingen av fullskalig ”Internet of Things (IoT)”, det vill säga användning av uppkopplade produkter som kan styras eller utbyta data över ett nätverk – oavsett var du befinner dig. Det kan exempelvis handla om uppkopplade maskiner, fordon eller byggnader. För företag ger IoT fantastiska möjligheter, till exempel gällande övervakning av infrastruktur genom uppkopplade sensorer.

En annan fördel med 5G är robustheten och säkerheten nätet medför, något som blir allt viktigare för företag när arbetsplatserna blir mer flexibla när det gäller var och när vi jobbar. Med 5G kan företag känna sig trygga med att anställda kan ha en säker mobil kommunikation och datahantering från sin företagsdator, oavsett om de befinner sig på kontoret, hemma, i Europa eller på andra platser i världen.

4. När är 5G på plats i hela landet?


Vår ambition är att rulla ut 5G till de allra flesta under 2023. Under 2024 vill vi att 99 procent av Sveriges befolkning ska ha tillgång till 5G. Då behovet är störst i storstäderna startade vi 5G-utrullningen i Stockholm, Göteborg och Malmö redan 2020. Nu jobbar vi succesivt med att rulla ut 5G i alla städer i hela landet.

5. Hur förändrar 5G din vardag?


För mig personligen är säkerhet en viktig fråga, och med 5G känner jag mig trygg att min information hanteras korrekt. Sen är jag också ett stort fan av film och livesändningar, och 5G skapar helt andra möjligheter till streamat material i och med att kapaciteten är så pass mycket bättre. Jag hoppas vi slipper uppleva frustrationen när OS-sändningen laggar den där regniga sommardagen när familjen sitter bänkad hemma i soffan.

Sen ser jag såklart fram emot att se hur vår vardag förändras om några år när 5G är på plats och tjänsteutvecklingen och innovationen tagit fart på allvar. Inom sjukvården kan exempelvis 5G skapa möjligheter när expertkirurger kan operera på distans och inom industrin undanröjer 5G många farliga arbetsuppgifter i tuffa miljöer när uppkopplade maskiner och robotar kan göra jobbet åt oss – en spännande utveckling som kommer skapa helt nya möjligheter för oss som privatpersoner, för företagen och kanske framför allt samhället i stort.