Nu kommer 5G som kan upplevas på riktigt

Om tre år kommer 99 procent av Sveriges befolkning ha tillgång till 5G. Men redan i oktober kommer uppemot en halv miljon Telenor-kunder kunna surfa på 5G-nät i Stockholms innerstad.

Det kanske låter som att det skett snabbt, men förberedelser har pågått länge. Telenor har arbetat på att nätet ska ge en bra upplevelse med bra täckning och snabba hastigheter.

– Vår uttalade ambition har hela tiden varit att när vi lanserar 5G ska vi kunna erbjuda våra kunder sammanhängande 5G-täckning. Vi ska täcka en betydande andel av varje ort där människor bor och arbetar, helst 50 procent av en stads centrala delar och det gör vi nu i Stockholm, säger Andres Suazo, mobilnätschef på Telenor Sverige.

Telenor har under det senaste halvåret byggt ut mobilnätet i Stockholm kraftigt i syfte att kunna skapa en bra 5G-upplevelse. Det innebär att Telenors kunder kommer kunna uppnå hastigheter på uppemot 1Gbit i sekunden under ideala omständigheter.

andres_suazo_image.jpg

Men samtidigt som 5G lanseras i Stockholm fortsätter också utbyggnaden. Under hösten och nästa år fortsätter den breda nationella utrullningen. Där storstäder och populära sommar- och vinterorter står på tur. Och om några år kommer Telenors 5G-nät att nå 99 procent av Sveriges befolkning.

– När vi fortsätter bygga ut vårt nationella 5G-nät kommer vi göra det i etapper och beräknar vara klara 2023. Vi ska alltid se till att vi kan erbjuda en bra tjänst, lansera på bred front och täcka större delen av varje stadskärna innan vi bygger vidare, säger Andres Suazo

När 5G-nätet väl är igång behöver man ett abonnemang som är redo för 5G. Telenors abonnemang med obegränsad surf är just det.  Sen en mobiltelefon som är 5G-redo och klarar de nya hastigheterna, och vi ser allt fler såna mobiler på marknaden. Med de sakerna på plats är det fritt fram att ta första steget mot en helt ny surfupplevelse som på sikt kommer ge mängder av nya möjligheter.  

Läs mer om vårt nya 5G-nät här >

5G och människan

Först mer av allt – och sen en helt ny värld. 5G ger dig en enklare vardag och låter dina prylar prata med varandra.

5G och företag

Den femte generationens mobilsystem kommer bidra med smartare arbetssätt och nya affärsmöjligheter genom bättre uppkoppling.