Så hjälper vi äldre att hålla kontakten digitalt

När besöksförbud infördes på landets äldreboenden blev många äldre isolerade. Genom att dela ut specialanpassade surfplattor har vi hjälpt äldre att kunna ha videosamtal med sina barn och barnbarn. Här kan du läsa mer om det här givande projektet.

Surfplattorna har en mjukvara som gör de enkla för alla att använda och är framtagna av start-up bolaget Loopeli. Som tillsammans med Telenor lånar ut surfplattor till flera äldreboenden runt om i landet för att göra det enkelt för familj att hålla kontakten. 

– När en grupp människor ställs utanför hela samhället är det självklart för oss att hjälpa till. Vårt mål med detta är att underlätta vardagen för så många familjer som möjligt och förhoppningsvis göra det enklare att kunna fira en digital påsk tillsammans, säger Ulrika Steg, chef för företagsaffären på Telenor.

bild artikel loopeli.jpg

Surplattorna har tre ikoner för att göra de enkla för alla att använda; videosamtal, bildmeddelande och radio. Och anhöriga får ladda en app som de kan koppla upp sig mot. Idén att skapa en surfplatta för äldre kom när Thomas Sidén, gundare av Loopeli, hade sin egen pappa på äldreboende.

– Min vision var att utveckla en tjänst för att jag och min då 95-åriga far som bodde på äldreboende enklare skulle kunna hålla kontakten. Tyvärr fick jag inte möjligheten att realisera det med honom, men jag är stolt över att vi nu med hjälp av Telenor kan få ut en lösning med specialanpassade surfplattor så att även de som är mindre tekniskt kunniga ska fortsätta ha kontakt med sina anhöriga när de sitter isolerade, säger Thomas Sidén.