Få ut mer av ditt wifi

Sverige är ett av världens mest uppkopplade länder. Det har jobbats strategiskt i många år för att bygga ut bredbandet, och idag är det många som kan njuta av höga hastigheter och stabil uppkoppling. Detta är extra bra i dagar som dessa då allt fler måste jobba hemifrån.  

Vill man få ut det mesta av sitt nätverk finns det en del saker man kan göra själv som påverkar. Här kommer några tips om hur du kan optimera din bredbandsuppkoppling.  

Byt frekvens till 5GHz
Har man en äldre router så stöder den troligtvis bara 2.4GHz-frekvensen, men en modernare variant klarar även av att sända via 5GHz. Den högre frekvensen ger högre hastighet men har en sämre räckvidd och klarar inte att tränga genom väggar lika bra. Sen hänger det naturligtvis på att de enheter du ansluter, äldre datorer och surfplattor klarar inte 5GHz utan där får man nöja sig med 2,4GHz. Du kan behöva gå in manuellt och välja vilken frekvens du ska ansluta till. 

Tips! Om du har routern Technicolor 799 så kan du byta frekvens i appen Wifikontroll

Ställ routern på rätt plats
Var man ställer sin router är helt avgörande för vilken täckning och hastighet WiFi-signalen får. Det finns det tre nyckelord som man ska förhålla sig till: centralt, fritt och högt. Routern kommer troligtvis inte att fungera på maxkapacitet om du har den i garderoben eller i ett hörn bakom soffan. Se även upp för signaltjuvar som till exempel kylskåp, diskmaskiner eller torktumlare. Därför kan det ju vara bra att investera i en router som man tycker är snygg när den ska stå på paradplats i hemmet.  

surfa i vardagsrummet

Ställ routern centralt i hemmet. Om den står gömd i ett hörn kan signalen ha svårt att nå till alla rum.

Rikta routern rätt
Många routrar är utrustade men flera antenner, och då kan det kännas självklart att går att påverka signalen. Men det samma gäller faktiskt för nyare, antennlösa modeller. Genom att vrida på routern kan du få en bättre och starkare WiFi-signal. Här gäller det att testa sig fram och se vilken vinkel som funkar bäst. 

Installera en WiFi-brygga
En WiFi-brygga är en pryl som förlänger det nätverk som routern skapar. Det är ungefär som att dra en osynlig internetkabel genom hela bostaden. Bryggan har en inbyggd repeaterfunktion som plockar upp radiovågorna från routern och förlänger dessa till delar av hushållet som saknar täckning. Det är enkelt att koppla ihop WiFi-bryggan till din router, det tar bara någon minut. Tänk på att du bör placera den ungefär halvvägs mellan routern och de utrymmen där täckningen är dålig, så att den hittar signalerna från routern. Ställ den aldrig där du har dålig täckning. Idag finns även annan teknik som till exempel Mesh-nätverk som fungerar på liknande sätt.  

router

Starta om din router regelbundet
Att göra en omstart är ofta den bästa och enklaste lösningen när en teknikpryl krånglar. Det är även en bra metod som kan göra underverk för din WiFi-hastighet även om din router verkar fungera som den ska. När du startar om din router gör den nämligen en omsökning på egen hand och hittar det band som ger dig snabbast möjliga uppkoppling. Bor du i flerfamiljshus och har många grannar är det lämpligt att göra omstarten på kvällen när de flesta är hemma från jobbet och faktiskt använder sitt WiFi, då väljer din router en kanal som är mindre belastad även när det surfas som mest. 

Tips!

Full koll med Wifikontroll

Med appen Telenor Wifikontroll får du hjälp att hantera ditt smarta hem på bästa möjliga sätt. Du kan bland annat analysera ditt wifi och se vilka enheter som är uppkopplade.

Ja, lär mig mer om Wifikontroll

Vanliga frågor

 • Logga in i Mitt Telenor. Under Min översikt ser du ditt bredbandsabonnemang och även din bredbandshastighet.

 • Att öppna en port innebär att tillåta att internettrafik från t ex din arbetsgivare passerar via brandväggen i routern. Gör så här för att öppna en port i routern Technicolor TG799 vac Xtream:

  1. Öppna en webbläsare och skriv 192.168.1 i adressfältet. Tryck sedan på Enter.
  2. Logga in med dina användaruppgifter. Användarnamnet är Administrator eller Admin. Lösenordet (Access key) hittar du på undersidan eller baksidan av routern.
  3. Klcka på WAN services och sedan på Add new port mapping
  4. Fyll i fältens namn:
   - Name: Ange valfritt namn, till exempel vad du öppnar porten för
   - Protocol: Välj TCP och/eller UDP beroende på port du vill öppna. Kolla detta med din arbetsgivare.
   - WAN-port samt LAN-port: Ange den port du vill öppna. Du måste fylla i båda fälten, även om du bara öppnar en port. Kolla även detta med din arbetsgivare.
  5. Klicka på Add till höger
 • Här kan du felsöka ditt bredband

  Är du uppkopplad via VPN?
  En VPN-anslutning ställer ofta högre krav på uppkopplingen. Kolla med din arbetstgivare vad som gäller för er VPN-lösning.

 • En VPN-uppkoppling är känslig och ställer högre krav på uppkopplingen. Kolla med IT-avdelningen hos din arbetsgivare vad som gäller för er VPN-lösning.

 • Ditt ärende hamnar hos en handläggare hos oss. Har du fått ett sms med ärendenummer? Svara på det om du har frågor eller om du vill uppdatera ditt ärende. Vi kan tyvärr inte skynda på hanteringstiden av ditt ärende, men ditt svar skickas direkt till den handläggare som jobbar med ditt ärende.