Några tips för att jobba bättre på distans

Många är idag vana att jobba utanför kontorets väggar. Man sitter hemma, på kaféer, bibliotek eller liknande. Men just nu är situationen lite annorlunda, och fler blir tvungna att byta skrivbordet på jobbet mot köksbordet under längre tid.  
 
Hur kan man då göra för att från början få detta att funka på bästa sätt? Här kommer några råd och tips om hur man får arbetsdagen att inte bara flyta på utan också bli produktiv och ha kul på jobbet. Även om det för tillfället råkar vara hemma i vardagsrummet.  
 
Börja (och sluta) dagen med en rutin. Ska man jobba hemifrån under en lite längre tid är det bra att på vissa sätt göra det så likt det vanliga jobbet som möjligt. Man går upp en viss tid, tar kanske en dusch och klär på sig kläder man valt kvällen innan. På samma sätt kan dagen sluta med att man svarar på mejl eller går igenom sina sociala kanaler.  
 
Kommunicera mer än vanligt. Bestäm med dina arbetskamrater att ta ett dagligt kickoff-möte. Självklart kan ni prata jobb, men också för att känna av att alla är på gång och att ingen känner sig utelämnad. Lite som att träffas vid kaffemaskinen alltså! (Ett tips: att starta mötet iklädd Darth Vader-mask är något som garanterat kommer att uppskattas!) 
 
hemmakontor
 
Hitta en plats som blir ditt ”hemmakontor”. Välj ett ställe i hemmet som är din centrala jobbpunkt, kanske i köket eller i vardagsrummet. Eller kanske att det oanvända gästrummet kan bli tillfälligt hemmakontor. Då får du ordning på dina jobbsaker, och kanske att du behöver en skrivare eller skärm. Se även till att du sitter bekvämt, och vill du stå upp och jobba är det dags att utforska hemmet; strykbrädan, spiselhällen eller kanske diskbänken - möjligheterna är oändliga! 
 
Gör dig väl bekant med tekniken du kommer använda. Det är alltid jobbigt när tekniken inte funkar som den ska. Men övning ger som du vet färdighet, och videomöten är inget undantag. Efter en stund börjar man få upp farten och vem vet, kanske lär du dig nya tricks som du får stor nytta av i framtiden.  
 
Se till att du vet var och hur du kan ladda upp och ner material. Förutom tekniken kan det också vara bra att lägga lite tid på att uppdatera sig på hur eventuella fjärrdiskar och molntjänster som du kan utnyttja fungerar. Ofta blir resultatet av distansarbete att man måste dela mer och även ta del a av mer material. Och det är sällan särskilt krångligt, det handlar mest om att tänka lite annorlunda (dvs att man inte sparar allt på sin egen dator.) 
 
Ta pauser (och avbryt dem inte). Det är otroligt viktigt att avbryta sitt arbete ibland och lyfta blicken från datorn och arbetsuppgifterna som ligger framför en. Bestäm gärna tider för några 10-minutare under dagen och varför inte en halvtimmes promenad på lunchen? Dessutom kan det nu vara läge att köra ”walk-n-talks” dvs att du tar möten där du vet att du inte behöver anteckna så mycket eller dela skärm på gående fot. 

ta pauser 
Glöm inte de små sakerna! Ta på dig skor, precis som du hade haft på jobbet. Känns lite annorlunda mot de vanliga ullstrumporna. Och varför inte ta chansen att baka bröd på lunchen? Skriv ner en lista på saker som du kan hinna med under dagen som du aldrig skulle hunnit med annars, kanske kan du klämma in både en och annat som annars ligger och gnager. 

de små sakerna 
Viktigt bonustips: glöm inte bort IT-säkerheten när du jobbar hemma. Här kan du läsa mer om detta.