Så håller du igång träningen hemma

Stora delar av våra liv har behövt ställas om och något som många kämpar med är hur man ska hålla igång träningen när vi måste tillbringa så mycket tid hemma. Som tur är har forskning visat att en träningsapp kan vara precis lika effektiv som en personlig tränare.

Trots att många gym ligger nedstängda och många av oss just nu är isolerade i våra hem så är det viktigt att hålla igång. Och tack vare att vi är så pass digitala så kan vi träna både med hjälp av personlig tränare och med våra vänner eller kollegor.

– Med digitaliseringen så har vi möjlighet att träna med människor vi känner. Och att träna med någon man känner är betydligt roligare och effektivt. Det finns det studier på. Vi tränar längre, hårdare och upplever samtidigt att vi tränar kortare och att det är mindre jobbigt, säger författaren och professorn Michael Dahlen i podcasten Världen har förändrats.

Hantlar och skor

Oavsett om du väljer att träna med andra eller träna själv så kan du göra träningen mer effektiv med hjälp av experterna. Och enligt forskning behöver det inte vara en personlig tränare.

– Forskare på Karolinska Institutet valde ut en grupp personer som inte brukar träna och lät sen hälften träna med en PT och andra hälften med Försvarsmaktens egen träningsapp, som alltså innehåller övningar som man kan göra hemma utan någon utrusning. Och efter 12 veckor kom man alltså fram till att båda grupperna förbättrat sin kondition i samma utsträckning, berättar Kirsty Armstrong, komiker och programledare av podcasten Världen har förändrats.

Så oavsett om det är en löprunda ute, ett yogapass hemma eller en promenad i skogen så kan man enkelt hålla koll på sin träning och träna med andra och ta hjälp av träningsexperter.  

Fem tips på träning i coronatider

Försvarsmaktens Träningsklubb
Här hittar du fullt med övningar som inte kräver några redskap. Allt från nybörjare till träningsvana.

Runkeeper
Här kan du hålla koll på hur långt du sprungit eller promenera och dela ditt resultat med andra.

Youtube
Här finns ett hav av olika träningsformer som inte kräver redskap. Testa allt från Zumba till yoga och styrketräning med saker du redan har hemma.

Yoga

Träna tillsammans
Gå med i en träningsgrupp på sociala medier eller starta en digital träningsgrupp med dina vänner eller kollegor. 

Gym 
Många gym har stängt ner och man kanske inte bör svettas tillsammans med andra just nu. Men många gymkedjor har fullt med bra träningsmaterial online. Sats har till exempel börjat livesända träningspass så att du kan träna hemifrån. Och det är öppet för alla att följa.