Sofi Fahrman: ”Jag hatar att begränsa mig själv”

Hon har testat det mesta – flygande trapets över Hudson-floden, surfing i Malibu och striptease-skola i Los Angeles. Det är ingen överdrift att hävda att Sofi Fahrman gillar att testa nya sporter. Inte så konstigt kanske när man har som livsmål att alltid gå utanför sin egen trygghetszon.

                                              

Att Sofi Fahrman är en människa som gillar träning och hälsa är knappast en hemlighet för någon. Allra minst för de hundratusentals följare som via sociala medier kan ta del av hennes många träningsäventyr runt om i världen – svettiga yogapass vid Medelhavet ena veckan, hisnande skidåkning i Verbier nästa. Men att hålla sig aktiv och träna regelbundet är ingen ny livsstil för Sofi Fahrman. Redan som liten stod träningen i centrum. Och då handlade allt om två sporter:


– På den tiden var det bara konståkning och basket som gällde! Lite konstigt eftersom man kan se dem som totalt motsatta. Konståkningen var ju superindividuell medan basketen bara handlade om teamet.

 

Någonstans där föddes det brinnande intresset för träning och sedan dess har sporterna avlöst varandra. Två träningsböcker senare var det därför ingen slump att just Sofi erbjöds möjligheten att som tv-programledare testa på lokala och minst sagt utmanande träningstrender i världens alla hörn: Flyga trapets högt upp över Hudson-floden i New York, striptease-skola i Los Angeles och surfing i Malibu.


– Surfingen var nog det värsta. Det var ju såna där jättestora pointbreak-vågor. När jag skulle paddla ut med surfbrädan och instruktören inser att jag inte hade gjort mina övningar så säger han: ”tänk bara på att ducka när vågorna kommer, annars bryter du nacken”. Det var ju lite läskigt.

 

Lockelsen till nya utmaningar är något som Sofi menar att hon alltid haft inom sig. En läggning hon inte bara värnar om utan också försöker pusha i största möjliga mån.

 

– Jag försöker alltid gå emot mig själv eftersom jag hatar att begränsa mig själv. Och jag tror väldigt mycket på att hela tiden gå utanför sin egen trygghetszon. Det får mig att växa och utvecklas. Och det ger ringar på vattnet i alla delar av livet.

 

Livet som mamma till Lily, snart 5 år, har inte heller det förändrat Sofis inställning till fysiska utmaningar. Tvärtom.

 

– Åker jag vattenskidor, då hänger Lily med i båten. Det är mitt livsmål att vi ska göra saker tillsammans. Om hon ser vad jag gör, då vill hon göra samma sak. Det är min ambition, att hon ska utveckla en nyfikenhet och orädsla i livet.

 

Men bland alla tränings-eskapader måste det väl ändå finnas något som inte riktigt gick hem? 

– Hm…Jo! För 10 år sedan var jag i Tokyo och testade bikram-yoga för första gången. Det var inte alls min grej! Det var så varmt att kameralinserna bara immade igen, det gick knappt att filma. Och jag kunde inte ens presentera inslagen, det gick bara inte att vara sådär positiv när man egentligen hatade det.

 

Kärleken till träning och hälsa i alla former är stor, men Sofi är noggrann med att understryka att allra närmast hjärtat ligger så klart skidåkningen. Åre är den stora favoriten på hemmaplan och julen firades i skidparadiset Verbier. Nu hägrar redan nästa skidäventyr. Strax efter intervjun drar hon iväg till Kanada tillsammans med Sveriges bästa skidåkare. Ribban ligger alltså högre än någonsin.

 

– Vi ska åka till en plats dit man bara kan ta sig med helikopter. Jag är ju vanligtvis en pist-åkare så det här blir riktigt teknisk, sportig åkning. Men jag har tränat benmuskler ordentligt inför det här. Så nu kommer jag verkligen sätta mig själv på prov!