Håll distraktionerna i schack

Det är lätt att bli matt av allt plingande, notiser på din telefon, kollegornas eller barnens surfplattor. På jobbet, såväl som hemma flyttas ens fokus mellan olika saker, och det kan bli svårt att koncentrera sig på det där man just skulle göra. Men hur ska man fokusera, är det möjligt att ta hjälp av bönder, hästar och drottningar?

Vi har pratat med Sveriges schackdrottning, Pia Cramling, internationell schackmästare och ett proffs på att fokusera.

– För mig är mitt fokus inte medvetet, det blir som en liten bubbla. Efter en stund in i spelet så kopplas allt annat bort, säger Pia Cramling.

En av hennes styrkor har varit just förmågan att fokusera, något som inte alla schackspelare kan.

– När andra spelare får en dålig start kan de tänka att det redan är kört, och att de får satsa på nästa parti istället. För mig, när jag är mitt i spelet så finns inte de andra partierna, det finns ingenting förutom det som står framför mig på brädet.

 

Eftersom Pia Cramling har spelat schack sedan hon var barn så är det svårt att säga om hon lärde sig fokusera genom att spela schack, eller om hon blev en bra schackspelare tack vare förmågan att fokusera. Men allt är inte svart eller vitt, det kan vara båda delarna.
– Jag kommer ihåg att lära sig schack var som att lära sig läsa, det blev lätt att fokusera eftersom det var en helt ny värld som öppnades. Schack är inte ett krigsspel där man bara ska vinna – man behöver tänka och överlista sin motståndare, och då behöver jag mitt fokus.

 

Har du några tips på hur man kan lära sig att fokusera?
– När jag hamnar i min bubbla är det något som bara händer, det är inget jag kan lära ut. Men testa att börja spela schack. Det kan hända att jag får samma fokus när jag gör något hemma, tiden går snabbt och jag märker inte mycket runtomkring. Schacket har också lärt mig att fatta beslut, särskilt under tidspress.

 

Att ta upp en ny hobby kan vara tidskrävande, och svårt innan man blivit bra. Men kanske finns en yngre generation i familjen, som kan uppfylla allt det man aldrig själv orkade. Dessutom kommer barnen få en rad fördelar som hjälper det i skolan och resten av livet.

 

– Min dotter spelar, och jag ser att hon hanterar stress på ett bra sätt. Generellt får barn och ungdomar som spelar schack bättre skolresultat. Tentor och prov går lättare eftersom man är van vid pressade situationer och kan fokusera.

 

Förutom att unga schackspelare får högre betyg kan de också lära sig att ta beslut, se att besluten får konsekvenser och bedöma risker – något som tonåringar generellt har ett behov av eftersom det är de delarna av hjärnan inte utvecklats färdigt förrän i vuxen ålder.

 

– I schack krävs förmåga att förutse förändringar och nya situationer, det handlar om att ta beslut under tidspress, det är bra att kunna även i vardagen, säger Pia Cramling.

 

Professionellt schack spelas ofta på tid, antingen långpartier, snabbschack eller blixtschack, där spelarna måste göra alla sina drag på 5 minuter vardera.
– Visst blir man stressad när man har ont om tid, säger Pia Cramling. Men just genom att träna stress så blir man mer stresstålig, även i andra situationer.

Pia Cramling

Flera studier har visat att framför allt barn och ungdomar kan lära sig fokusera och koncentrera sig bättre efter att ha börjat spela schack. De blir också bättre på matematik och problemlösning – men också språket utvecklas. De barn som i en studie fick schackundervisning i skolan, fick en bättre läsförståelse än de barn som fick konventionell undervisning under samma tid.

– Utöver fördelarna för enskilda barn så är det ett bra integrationsverktyg eftersom schack är ett internationellt språk.

Eftersom schack är så geografiskt utbrett finns det många nyanlända som spelar, och samhället kan dra nytta av det som en mötesplats. Barnen får tillfälle att knyta sociala kontakter och lära sig svenska. Schack används också för att bryta upp segregationen inuti städer. Efter ett projekt där skolelever från Rinkeby spelade schack med elever från Mälarhöjden uppgav 83 % av barnen att de hade skaffat nya kompisar från den andra skolan.

I och med digitaliseringen har schack blivit än mer tillgängligt. Med mobilappar behöver en schackspelare inte längre sitta försjunken över sitt bräde i någon källarlokal. Idag kan man se både barn och vuxna sitta med sina schackappar på bussen. Du kan hitta motspelare från hela världen, och streamade partier följs av miljoner på YouTube. Även proffsen tar hjälp av datorer och telefoner, men i olika stor omfattning. 
– Förr hade man sina böcker och ett bräde när man skulle förbereda sig. Idag har man alla drag i biblioteket på datorn, och många använder inte ens ett bräde för uppställningar. Men jag är mer av den gamla skolan, jag gillar känslan som liknar schackpartiet, säger Pia Cramling.

Schack är ett spel för alla, de flesta kan grunderna, och det räcker långt. I och med den tekniska utvecklingen är det också ett bra sätt att hålla kontakt med folk. Testa att utmana sonen eller en mormor i schack och se vad som händer. Men tänk på att stänga av notiserna om du vill behålla det fokus du övar upp.

Vill du lära dig mer om hur du hanterar din digital vardag? I vår microkurs Ett sundare skärmliv får du kunskap och tips om bland annat digitala distraktioner, skärmtid och källkritik. Varje lektion tar fem minuter att läsa, och efter en vecka kommer du vara väl rustad för ett medvetet förhållningssätt – både hemma och på jobbet.