Vad är e-sim?

Att pilla med en liten plastbit i mobilen är snart historia. I framtiden är det e-sim som gäller i mobiler och en lång rad andra enheter. E-sim är en smart teknik med flera fördelar. Är du nyfiken? Dags att reda ut begreppen.

Ny teknik

E-sim lagras direkt i enheten

E-sim står för embedded sim. Det betyder att den information som tidigare sparats på ett fysiskt litet plastkort istället lagras direkt i enheten. Alltså i ett chip i till exempel mobilen eller surfplattan. Det handlar om bland annat information om abonnemanget och inställningar som behövs för att kunna surfa, ringa och messa.

Enklare och bättre med e-sim

Vilka är de stora fördelarna med e-sim? Det finns flera:

  • Enklare för dig som kund – ett e-sim går inte att tappa bort och inga flinka fingrar behövs för att sätta in det i mobilen. Det är också enklare att komma igång med en ny mobil.
  • Du som kund kan få bättre service – ett e-sim kan till exempel programmeras om på distans och innebär att du enklare kan flytta ditt nummer mellan enheter.
  • Möjlighet att koppla upp mindre enheter som inte har plats för vanliga sim-kort.
  • Enklare logistik och snabbare byten eftersom e-sim inte behöver stoppas i kuvert och skickas till kunder.

Utvecklingen har bara börjat

Betyder det att alla "vanliga" sim-kort kommer att försvinna snabbt? Inte riktigt. Det är snarare så att utvecklingen av e-sim precis har börjat. De första mobilerna som har lanserat med e-sim har även plats för ett traditionellt sim, dessa modeller kallas hybrider. I framtiden kommer en lång rad enheter att kunna ha ett e-sim – helt enkelt där det finns behov och användningsområden.

Ersätter traditionella sim-kort

Bilar, drönare, trafikljus eller larmsystem – de är alla exempel på enheter som framöver skulle kunna ha e-sim. Men först kommer e-sim sannolikt ersätta traditionella sim-kort där de används i dag. Under en period kommer många enheter att kunna ha både e-sim och vanligt sim-kort samtidigt. Då blir det möjligt att ha två abonnemang på samma enhet.

Först ut hos Telenor – Apple Watch

Apple Watch Series 4 är först ut med e-sim hos Telenor.

Vanliga frågor om e-sim