Lektion 1: Håll hjärnan ung med en ny sport
Barn testar nya grejer hela tiden. Vissa fortsätter de med, och vissa slutar de med snabbt. Men det räcker att testa en ny aktivitet för att hjärnan ska utvecklas. Lärdomarna bildar nämligen synapser som kan göra det lättare att klara liknande saker. Hur ofta testar du något nytt som vuxen?
Krister Håkansson, forskare på Karolinska, förklarar begreppet hjärnplasticitet, att hjärnan formas allt eftersom man ställer nya krav på den.
– Hjärnan bildar nya synapser och nervnätverk, detta hänger ihop med att lära sig saker – en förmåga som förbättras när man motionerar. Det som är mest i ropet nu är proteinet BDNF som hjälper till att bilda nya kopplingar i hjärnan – detta ökar med fysisk träning.
– När man tränar en förmåga sker en förbättring i de delar av hjärnan som har med den förmågan att göra, därför är det en bra idé att testa nya saker för att utveckla hela hjärnan, säger Krister Håkansson. Han påpekar också att fysisk aktivitet stärker hjärnan långsiktigt genom att hjärtat pumpar mer syre och näring till hjärnan.
Gör din hjärna glad
Kanske blir sportlovet startskottet då du testar nya saker. Häng på barnens aktiviteter eller dra ihop några kompisar och ta en nybörjarkurs i konståkning. Vill du ha hjälp och motivation kan du ladda ned appen Coach Me – Habit Tracking. Vill du hålla det enklare kan du använda mobilens stegräknare, anteckningsbok eller göra en lista och sätta en påminnelse varje gång du ska testa något nytt.
Man kan alltså bli lite smartare av att träna något nytt, men kan man bli gladare?
– När du klarar av något nytt upplever du lust, och dopaminhalten ökar. Detta förbättrar kommunikationen mellan nervcellerna i hjärnan och gör att du kan tänka bättre och snabbare.
Filma dig själv
Som vuxen är det lätt att stagnera, man testar färre aktiviteter med åren, och tänker att man redan vet vad man gillar. Det är också lätt att tänka, ”sån är inte jag”, ”det där är ingenting för mig” när man ställs inför något nytt.
Här kan vi också ta hjälp av mobilen, och av ungdomar som snowboardar, jibbar eller håller på med parkour. De filmar varandra hela tiden, vilket gör att de konstant ser sig själva som skejtare eller parkourare – det blir deras identitet. Samma sak kan gälla för vuxna:
– När vi har visat nybörjare filmer på när de åker skidor så kan de verkligen se sig själva utifrån. ”Wow, är det jag?”. Från att aldrig ha provat ett par skidor till att ta sig nerför en backe kan de nu betrakta sig som skidåkare, säger Emma Carlsson, instruktör i Åre.
Som om det inte vore nog att få en ny identitet kan du också må bättre av att låta någon filma dig.
– Video är jättebra för att feedback som ökar din motivation. Du kan få en dopaminkick när du klarar något nytt, och sen ytterligare en kick när du ser det på film, säger Krister Håkansson.
Ta hjälp av mobilen för ett sundare liv
- Har du inte tid just nu? Börja smått och sätt påminnelser för småsaker, som att borsta tänderna med vänsterhanden.
- Be en kompis eller familjemedlem att filma dig när du testar något nytt.
- Utmana dig själv genom att ställa bilen en månad, följ upp genom att kolla skillnaden på hur mycket du rör dig i iPhones hälsoapp eller Google Fit.