Skärmliv i tonårsfamiljen – en youtuber i huset
19-årige Erik Thorsell är inte bara en nybakad student i ett pojkrum. Under namnet Hazardous är han också en av Sveriges största youtubers med, i skrivande stund, 731 759 prenumeranter. Hur har det här gått till? Och hur har familjen hanterat skärmlivet genom åren?
Erik Thorsell och hans mamma Lena Hedkvist sitter i hans studio i centrala Västerås. De pratar om att familjens tegelradhus en halvmil härifrån alltid haft plats för ny teknik.
– Pappa Göran har jobbat som nätverkstekniker så förutsättningarna att hålla på med skärmar, datorer och internet har alltid varit bra för alla i familjen, säger Lena, som arbetar som gymnasielärare i tyska och engelska.
Erik och hans tre år äldre storasyster Elin har för det mesta hållit till på husets övervåning. Och även om Elin bloggat och under en period varit ”halvt beroende” av Sims, är det Erik som verkligen utforskat skärmarna. Redan innan han fyllt 10 hade han gjort sina första filmer. Genombrottet kom för tre år sedan med filmer där han spelar Grand Theft Auto 5.
– Jag hade testat olika grejer tidigare, men det var då jag hittade min grej. Jag var först med vissa stunts och tricks. Siffrorna ökade och jag kände att jag gjorde grejer jag gillade, säger Erik.
Idag har Hazardous, med sina 731 759 prenumeranter, fler följare på Youtube än både Clara Henry och Zara Larsson, Daniel Norberg och Miss Lisibell. På samma gata som familjen Thorsell-Hedkvist bor faktiskt också SkillTwins, de bolltricksande tvillingarna Josef och Jakob El-Zein, med två miljoner Youtube-prenumeranter (Cristiano Ronaldo har 581 000). Erik, som är ett år yngre än bröderna har hjälpt dem höja sina produktioner.
– Youtube är så fritt. Du kan skapa det du vill, testa dig fram. Det finns en målgrupp för allt men för att nå den målgruppen behöver du ha originella idéer.
Hur ser arbetsprocessen ut?
– Jag får en idé från ingenstans, säger Erik. Sedan planerar jag produktionen, letar upp bra musik, ljudeffekter och textskyltar. Det som tar tid är att få till den komiska tajmingen.
Hur är det då att växa upp med en youtuber i huset? Har det varit många konflikter om skärmanvändningen?
– När vi äter middag får vi inte ha några skärmar vid bordet, säger mamma Lena. Annars har vi inte haft några särskilda regler, förutom att skolan måste komma i första hand och att barnen ska lägga sig i skaplig tid.
För några år sedan var det där sista ofta en utmaning för kvällsmänniskan Erik.
– ”Har du fått youtubesjuka?” brukade jag fråga när han kom upp och var riktigt seg på morgonen. Men på det stora hela har vi inte haft mycket konflikter. Vår metod har varit att tidigt låta barnen ta eget ansvar.
När Erik suttit stilla vid skärmen länge har han också varit bra på att sedan aktivera sig fysiskt.
– Det kan ju se väldigt olika ut och varje familj måste hantera utmaningar utifrån sina egna förutsättningar, säger Lena. Tillgången till skärmar har ju ökat de senaste åren och jag kan förstå att det kan vara ett problem om man har små barn idag. Men jag tror inte alls på att begränsa och förbjuda. Då blir det tvärtom ännu mer spännande. Så funkar ju barn.
” - Har du fått youtubesjuka? brukade jag fråga när han kom upp och var riktigt seg på morgonen. ”
För Lena är den nya tekniken något i grunden positivt. Och oundvikligt.
– Vi lever i den värld vi gör. Alla använder skärmar, och digitala verktyg och hjälpmedel effektiviserar ju våra liv enormt mycket.
I skolan, där Lena jobbar, har tekniken förändrat förutsättningarna för inlärning.
– Arbetet har breddats. Böcker blir snabbt inaktuella. Men det ställer högre krav på eleverna när de ska leta fakta själva.
Elever med diagnoser som Aspergers syndrom eller social fobi har blivit hjälpta av nya verktyg för sociala relationer.
– Genom att kommunicera via en skärm går det att ha kontakt med folk men ändå behålla lite avstånd och inte vara lika utsatt, säger Lena, som dock även möter ungdomar som mår dåligt och inte kommer till skolan på grund av att dataspelandet blivit till ett missbruk.
Hur hanterar ni det?
– Det beror på hur familjen har det och relationerna ser ut i övrigt. Det är alltid många olika faktorer som leder till en sådan situation. Precis som vid andra typer av missbruk.
För Erik har skoltiden precis tagit slut. I våras tog han studenten från Estet media-programmet. Nu har han alltså egen studio och försörjer sig på sin egen kreativitet. En karriärväg som vore helt omöjlig för en generation sedan. Och hela familjen följer med honom på resan. Allra mest hängivna supportern är nog mormor Maj-Britt, som varje dag antecknar hur många prenumeranter kanalen har. Med bläckpenna på rutat papper.
– Hon är så stolt och tittar på alla filmer. Trots att hon inte förstår, eftersom de är på engelska.
Erik ”Hazardous” Thorsells tips
för att lyckas på Youtube:
- Ha tålamod. I 99,99 procent av fallen får du inte framgång direkt. Det tar tid att få många prenumeranter och du måste ha stark vilja för att lyckas.
- Ha kul! Gör det för att det är roligt. Inte för att du längre fram ska kunna tjäna pengar eller skryta.
- Hitta på originella idéer. Och håll kvaliteten.
- Håll din linje! Men utveckla ditt berättande.
- Undvik kontroversiella ämnen. Att prata politik på Youtube kan vara svårt eftersom det är väldigt lätt att missuppfatta varandra.
- Samarbeta. Skriv till andra youtubers som håller på med liknande grejer och var med i varandras klipp. På så sätt kan man få del av varandras publik.