Lost in translation: New York, Stockholm, Dubai och Skåne
Buboo och Anna med 4-åriga sonen George lämnade nyligen New York för Stockholm. Finns det skillnader mellan skärmliven här och där? Och med släkt och vänner spridda över världen – hur gör de för att hålla relationerna levande?
Bara hur Anna och Buboo träffades där i New York för 18 år sedan, är en liten illustration över hur medielandskapet förändrats sedan dess. De hade nappat på samma annons om ett uthyrningsrum i pappers-tidningen Village Voice. Född i Indien hade Buboo hamnat i USA efter några år i Dubai, där hennes föräldrar alltjämt bor kvar, via high school i Storbritannien. Anna hade lämnat Lund och Skåne.
– För att hålla kontakten med familj och vänner var det fast telefon som gällde på den tiden, och speciella telefonavtal så att det inte skulle bli för dyrt, säger Buboo.
Snart kom mobiltelefoner, därefter Skype för röst och video, till FaceTime och nu senast – introducerad av Georges tekniktokiga gudmor "Miss Technology": appen Houseparty, som ska göra det trevligare för många att umgås i samma videosamtal.
– Videochatten har inneburit en ny frihet. Man känner sig närmare varandra trots stora avstånd. George har ringt upp sin mormor tre gånger på FaceTime bara i dag, säger Anna.
– Bara att kunna visa upp saker för den du pratar med var ju omöjligt förr i tiden, säger Buboo.
Förutom till pedagogiska spel och barnprogram använder George helst skärmarna till att utforska sina stora passioner: tåg, tunnelbanekartor, flaggor och kartor.
– Internet förvandlar dig till expert på ett ögonblick. Om han frågar varför himlen är blå, kan vi ge honom ett svar direkt.
– Och han förväntar sig svar på alla frågor, säger Anna, som efter många år utomlands missat mycket som hänt i Sverige.
– Folk utgår ifrån att jag känner till stora händelser och kändisar, men jag har en kunskapslucka på 18 år, som jag nu försöker fylla igen.
Precis som under åren i USA kollar Anna och Buboo mest på streamade dramaserier.
– I New York tittar folk mer på tv än här. Alla såg samma saker och det var det enda folk pratade om.
– Det kändes nästan som ett krav att ha sett senaste avsnitten, säger Anna.
Buboo, som studerat film (på NYU för Spike Lee) och belönats med flera Emmys för sitt arbete, konstaterar att utvecklingen inom rörlig bild varit enorm. Ny teknik har banat väg för både snabb och enkel videoproduktion genom Youtube, men även för stora och dyra berättelser som sträcker sig över många säsonger. Tittarbeteendena har också förändrats.
– Tidigare ville vi gärna gå på bio, men nu kan man få en fantastisk filmupplevelse även hemma. När vi skulle köpa ny tv tvingade jag Anna att skaffa en Ultra HD 4K.
– Livet har verkligen flyttat till skärmarna. De är vår lägereld. Mycket har blivit så mycket smidigare tack vare dem. Och vi är helt för smidighet.
Buboo och Anna: "3 skillnader mellan New York och Sverige"
"Online shopping är mycket enklare i New York. Där kan du få allt hem till din dörr på några timmar eller till nästa dag. Här behöver du ofta ta dig till ett serviceställe som kan ligga ganska långt bort."
"Tillgången till internet är bättre i Sverige. Till skillnad från i New York finns det mobiltäckning i tunnelbanan och det är lättare att hitta WiFi här."
"Sverige ligger mycket längre fram inom digital betalning. I USA använder man fortfarande papperscheckar och du behöver alltid ha kontanter. Här finns Swish och biljetter i telefonen. Det är ganska fantastiskt."