Karin Bastin: "Apparna som maxar Los Angeles-resan"

2017-01-15

Podcastprofilen Karin Bastin, som bor i Los Angeles, har full koll på hur man ska uppleva drömmarnas stad. Om du precis som hon tycker att den svenska vintern känns väl lång – här är hennes bästa tips för en resa västerut.

Karin Bastin kom till Los Angeles för första gången 2001. Tanken var att plugga film under ett sabbatsår från tv-jobbet i Stockholm. Destinationen valdes på måfå – med en nål i en kartbok – men Karin älskade Kalifornien från första stund.

– Jag kom hit i januari och det kändes precis som att gå från en svartvit film till en i färg. Bokstavligen. Här är livet varmt, soligt och roligt.

Sedan 2009 bor hon här tillsammans med man och tre barn. Hon bloggar på vavawoom, pratar i podcasten Veckans bläcka! tillsammans med Jennie Hammar.

Efter att ha testat det mesta av det bästa som Drömmarnas stad kan erbjuda – vilka är Karins bästa tips för den som vill fly från mörkret och kylan för en semester i väst?

– Utbudet är enormt och avstånden stora. Därför är det viktigt att inte göra för mycket utan välja några guldkorn, några favoritområden och satsa på dem. Bestäm tre grejer på en vecka och låt resten vara öppet.

Vad får man absolut inte missa?

– Strandlivet. Att cykla mellan Santa Monica och Venice Beach är en klassiker. Det är jättelångt men otroligt mysigt. Santa Monica och Venice Beach sprudlar av restauranger och shopping, medan de vackraste stränderna finns vid Malibu.

– Tvärtemot vad många tror är alla stränder offentliga. Även om de kan vara svåra att hitta. Appen Our Malibu Beaches visar hur man tar sig till alla "hemliga" stränder. Vi brukar ofta åka ut dit på helgerna och det är helt fantastiskt.

En annan favoritaktivitet för Karin och många andra Los Angeles-bor är hiking, att vandra i bergen.

– 360 graders utsikt över hela staden är bästa sättet att börja dagen på. Till exempel i Runyon Canyon här i West Hollywood.

Efter ett sekel på vita duken känns nästan varenda gathörn i Los Angeles bekant, även för den som aldrig tidigare varit här. Vilket dock inte betyder att stan ständigt förändras. Till exempel i nyupptäckta Downtown LA.

– Där tror man nästan att man är i New York, med en massa människor och restauranger. Tidigare var vi aldrig därnere, men nu är det en riktigt cool och rolig stadsdel.

Karins Bastins lista: Appar och sajter för en grym LA-semester

Att bo:
Airbnb - "Vill du hyra hus och bo som en riktig LA:are då är detta appen för dig."

Hotel tonight - "Har du inte bokat boende i förväg utan vill köra lite freestyle så kan du ta hjälp av denna app. Här hittar du hotell och motell för samma dag och ofta med ett rabatterat pris."

Resor:
Los Angeles Way (inte tillgänglig för nedladdning från Sverige) - "Bra app för att hitta shopping: allt från vintage till haute couture."

Waze - "Bästa appen för att ta sig fram i trafiken, uppdaterar trafiksituationen i realtid och ser till att du alltid tar bästa vägen."

Go Metro LA - "Guide till lokaltrafiken. LA har ett bra buss- och tunnelbanesystem och med denna app får du koll."

Uber - "Oavsett var du befinner dig behöver du nästan aldrig vänta mer än 3-5 minuter på att få en Uber. Vill du åka billigt åker du Uber X."

Äta:
Los Angeles Street Food (inte tillgänglig för nedladdning från Sverige) - "Guidar till bästa ställena att äta till ett mer överkomligt pris."

Postmates eller Grubhub (inte tillgänglig för nedladdning från Sverige) - "Levererar mat från ALLA restauranger."

Läsa, lyssna, göra:
Zillow Real Estate - "Är du Hemnet-knarkare i Sverige så är detta motsvarigheten i LA. Kul att kolla in husmarknaden i en stad som detta – vansinnigt dyra hus eller charmiga små krypin, här finns allt. Och skulle du tycka att detta vore kul så kan du dyka in på ett Open house..."

Jukely Unlimited - "Sista minuten-biljetter med bra priser till konserter."

"Här är en sida som listar platser, hotell, restauranger etc, som dykt upp i olika filmer"
http://www.discoverlosangeles.com/blog/go-location-best-movie-tv-locations-los-angeles

"Här är LA-specialen av Veckans bläcka! där vi pratar om våra LA-favoriter och tipsar om områden. Bra att ladda ner och höra på flyget." http://veckansblacka.libsyn.com/69-la-special

"Här är LA-guiden på min blogg där jag tipsar om boende, shopping, restauranger med mera."
http://www.vavawoom.com/karin/2016/02/26/los-angeles-guide/

Böcker:
Alla böcker om polisen Harry Bosch av Michael Connelly.
"Less than zero" av Bret Easton Ellis.
"The dirt" om Mötley Crüe.

Och till sist:
Om du får hemlängtan finns det svensk mat på Olsons Scandinavian Delicatessen.