Lektion 4: Kritik hämmar din kreativitet


Har du nånsin suttit i ett möte och kommit på en bra idé, men inte riktigt vågat ta upp den? Den sura personalchefen kanske skulle säga emot. Eller kanske var du bara rädd att idén inte var tillräckligt bra och bara ta upp viktig mötestid. Tio minuter senare får din kollega samma idé, lägger fram den självsäkert och får en slow-clap som övergår i stående ovationer. Om du bara inte hade varit rädd för kritiken kunde det varit du.

Vi har redan berättat om hjärnans benägenhet att notera negativitet, och den riskerar att göra oss mindre kreativa. Och då allt fler jobb kräver just nytänkande och kreativitet blir det extra viktigt att aktivt jobba med det. 

Det negativa filtret hänger givetvis med oss även på jobbet och i skolan. Kanske får du ett i grunden uppskattande mejl fyllt av beröm, men ändå är det den där lilla gnutta kritik som också fanns där som stannar kvar hos dig. Kontorschattar och andra gruppchattar riskerar att skapa en negativ upplevelse hos människor eftersom det som skrivs i den går genom samma negativa filter. Så även om er chatt till största delen är full av pepp, finns en risk att det är just de där mer konstruktiva kommentarerna som biter sig fast och följer med dig under dagen. Det kan vara bra att tänka på och vara lite uppmärksam på, både när du ger och tar emot feedback.

Studier på kreativa grupper som jobbar med idégenerering har visat att kritik och negativitet under själva idégenereringen minskar gruppens totala prestation (läs gärna boken Group Genius skriven av psykologen Keith Sawyer för mer på temat). En orsak till att kreativiteten minskar av kritik är att gruppens medlemmar börjar censurera sig själv för att undvika kritiken. Därför kan det vara klokt att till en början låta bli att googla idéer och tankar för att se om den är unik eller inte, eftersom det riskerar att sänka den kreativa energin i gruppen.   

 

Tips för sundare skärmliv:

- Nästa gång du och din arbetsgrupp ska vara kreativa, försök att separera genereringsfasen från den kritiska utvärderingen av idéerna. 

- Använd gärna internet som ett verktyg när ni sedan ska ta idéerna vidare, men tänk på att det kan finnas en risk att det bromsar upp gruppens skapande.

- För en rejäl dos workfulness rekommenderas även att alla i gruppen gemensamt kommer överens om att lämna telefoner och stänga ner datorer i den kreativa fasen. 

 

Men ibland kan kritik vara befogat...

… och man undrar varför inte någon projektledare drog i nödbromsen innan lansering. Vill du se några av historiens sämsta produkter ska du besöka Museum of Failure i Helsingborg. Vi har pratat med grundaren, organisationspsykologen Samuel West.