Lär av dina misstag – eller hamna på museum

Alla misslyckas lite då och då. De flesta misslyckanden går relativt obemärkta förbi, men andra är så stora att de hamnar på museum i Helsingborg. Vi ska ta reda på om vi kan lära oss av våra misslyckanden, och hur Google använde misslyckanden i jakten på det perfekta arbetslaget.

 

Samuel West är psykolog och doktor i organisationspsykologi. Han ser misslyckanden som en oundviklig och nödvändig del av utveckling och framsteg. Och efter att ha arbetat med företag och organisationer tröttnade han på alla framgångshistorier.
– I livstilsmagasinen är det alltid att jag tjänar pengar, eller att jag har vita tänder. Det märkliga är att innovationsföretag, där misslyckanden är något naturligt – också glorifierar framgång och stigmatiserar misslyckanden. Men de flesta har misslyckats, och fortsätter att misslyckas, varför kan vi inte prata om det istället? Nu nöjde han sig inte med att bara prata om det, han startade ett museum. Museum of Failure är en plats för dåliga innovationer, floppar och kraschade affärsmodeller. Här samsas Colgates lasagne med Google Glass och Blockbuster-filmer som en symbol för konkursen när Netflix tog över marknaden.

 

– Misslyckanden är roliga, alla tycker det är skoj att se när någon ramlar. Här ser vi att stora varumärken också kan misslyckas.

 

Aristoteles skrev att Helheten är större än summan av dess delar. När Google genomförde sitt Project Aristotle tog de sig an uppgiften att bygga det perfekta arbetslaget. Google är bra på att hitta mönster, men när de letade efter gemensamma nämnare för bra och dåliga team hittade de ingenting. En del av teamen umgicks privat, andra kände inte varandra alls – utbildningsbakgrund, gemensamma intressen eller könsfördelning verkade inte spela någon roll. Så de fick sätta sig och studera hur snacket gick inuti gruppen. Med medarbetarna som labbråttor kom de fram till att det viktigaste för att en arbetsgrupp skulle lyckas, var inte deltagarna i sig. Det behövde inte alls vara de bästa, genier eller toppchefer i teamet. Det viktiga var att gruppen utgjorde en miljö där deltagarna kunde känna sig fria, visa sin sårbarhet och ta risker.

 

Det här kallas Psychological Safety, ett uttryck från forskaren Amy C Edmondson. När hon undersökte vilka sjukhusteam som begick flest misstag så visade det sig att det var teamen med bäst resultat som också misslyckades oftast. Men det som gjorde teamen framgångsrika var såklart inte att de misslyckades då och då. Det väsentliga var att de bästa teamen erkände misslyckanden och diskuterade dem. Deltagarna i de team som hade bäst resultat var trygga i att de kunde prata om misslyckanden, och ta upp risker, utan att det skulle få sociala konsekvenser. De behövde helt enkel inte vara rädda för skäll.

 

– Grunden till att lära sig från sina misslyckanden är att etablera team som kan hantera misslyckanden. Man ska känna sig fri att dela med sig av oslipade ider utan rädsla för kritik, man ska kunna släppa prestigen. Det behöver inte vara så rätt hela tiden, säger Samuel West.

På Museum of Failure tycker Samuel West att det mest intressanta är de produkter som har en historia där allt rasat samman. Kodak var rankat som USA:s fjärde mest värdefulla varumärke, de var pionjärer inom digitalfotografi, men de gick i graven samma år som Instagram såldes till Facebook för en miljard dollar. På muséet står deras tidiga digitalkamera som en symbol.

Det finns också gott om skrattretande produkter, Pringles fettfria chips där fettersättningen orsakade analläckage, Bic for Her – pennor för tjejer, grön ketchup från Heinz och genomskinlig Pepsi.
– Man ska inte vara rädd för dåliga idéer. Under idégenereringen ska man verkligen flumma runt utan att få höra att man har en dålig idé. Men sen, när det ska investeras pengar, då får man tänka kritiskt, säger Samuel West.

Allt på muséet är ändå inte katastrof. Det finns produkter som senare visade sig vara före sin tid. Apples handdator Newton som släpptes 1993 hade kalender, den skulle kunna hantera dokument och läsa handskrift, problemet var att den var för dålig rent tekniskt. Bassynthen Roland TB-303 lät inte alls som en basgitarr, och blev en flopp när den släpptes 1981. När ingen ville ha den sänktes priset rejält. Och i slutet av 80-talet var det ett gäng musikproducenter med billiga hemmastudios i Chicago som lade vantarna på dem och uppfann Acid House – en milstolpe inom elektronisk musik.

– Men poängen med muséet är inte att visa att misslyckanden är en väg till framgång. Misslyckanden kan vara riktigt dåliga grejer. Tjejpennor är bara en rakt igenom dålig idé som inte kommer leda till något annat än att visa att Bic inte förstår någonting om män och kvinnor.

Det digitala arbetslivet gör det lättare att hitta exempel på lyckade och misslyckade idéer som genomförts över hela världen. Men när det gäller att brainstorma och få nya idéer kan det vara en bra idé att undvika att researcha för mycket online.
– Med internet kan man få mycket inspiration och information. Nackdelen är att man blir lat, man kan ha hjärnan på sparlåga. Ska man vara kreativ, och hitta på en ny läsksmak så börjar man googla, och då låser man sig vid det som redan finns, säger Samuel West

Här hittar du Museum of Failure i Helsingborg

 

Lästips om du vill förkovra dig:

Psychological Safety and Learning Behaviour in Work Teams

What Google Learned From Its Quest to Build the Perfect Team, New York Times 

 

Podd-tips! Pixar – The business of creativity

Animationsstudion Pixar har med succéfilmer som Toy Story, Hitta Nemo och Ratatouille visat att kreativitet är big business. I podden berättar de om hur de lyckas, bland annat genom att tvinga manusförfattare, animatörer och ingenjörer att möta varandra på daglig basis. Något de delvis lyckades med genom att ta bort en del av kontorets toaletter – så att alla var tvungna att mötas i samma toalettkö.

Vill du lära dig mer om hur du hanterar din digital vardag? I vår microkurs Ett sundare skärmliv får du kunskap och tips om bland annat digitala distraktioner, skärmtid och källkritik. Varje lektion tar fem minuter att läsa, och efter en vecka kommer du vara väl rustad för ett medvetet förhållningssätt – både hemma och på jobbet.