Ny lektion: Motivera familjen till ett friskare liv
Att få till ett aktivt familjeliv är inte alltid så enkelt. Men på sportlovet händer något. Tonårsbarnen lägger ner skärmarna och ger sig ut i backen. Själv kopplar man ner och tar en tur i skidspåret istället. ”Det är ju så här vi borde leva!”, tänker man. Men en vecka senare är man tillbaka i samma gamla hjulspår. Så hur håller man familjen aktiv på sikt?
Se din inre 3-åring
Karin Weman Josefsson är lektor i psykologi och expert på motivation när det gäller just träning och fysisk aktivitet. Enligt henne handlar förändringar om att hitta sin inre motivation. För när den egna motivationen tryter, är det lätt att skylla den uteblivna träningen på motiga barn. Men här gäller det att börja med sig själv:
– Vi är som treåringar inombords. Är en aktivitet förenad med tvång, blir vi sura och backar. Man måste känna att man väljer själv och att man anpassar aktiviteten efter sin nivå, annars blir utmaningen för stor och man lägger av.
För att motiveras behöver vi också känna att vi kan identifiera oss med träningsformen. När man försöker motivera andra är det därför viktigt att man kommunicerar på ett inkluderande sätt.
– Använd ord för att skapa en gemensam identitet kring det aktiva livet. Prata med barnen i termer av ”vi är den aktiva familjen”, eller ”vi är såna som cyklar överallt”, tipsar Karin.
Gör det svårt att misslyckas
Forskningen visar att över hälften som börjar träna slutar efter tre till sex månader. Det beror till stor del på vår rigida syn på var gränsen mellan att lyckas och misslyckas går. Här gäller det att sänka kraven. Mycket motivation finns att hämta i blotta vetskapen om hur lite som krävs för att det ändå ska göra skillnad.
– Många tror att ett träningspass måste vara i en timme. Men forskningen visar att det räcker med fyra minuter per dag för att man ska se positiva hälsoeffekter hos barn. Det är motiverande!
För att undvika misslyckanden, behöver man också få barnen att känna att aktiviteterna är baserade på frivillighet.
– Man får inte peka med hela handen eller använda ord som ”nu måste vi!” Då skapar man många sätt att misslyckas på, då är det lätt att man ger upp. Låt barnen istället få komma med förslag på vad familjen ska göra eller ge dem alternativ!
Ta hjälp av skärmen
Karin har också kunnat se hur olika digitala hjälpmedel kan ha en positiv påverkan på tränings-motivationen. Här gäller det att välja rätt app eller funktion. Annars kan effekten bli den motsatta.
– Det gäller att hitta tränings-appar eller funktioner som inte är statiska utan flexibla, där valmöjligheterna för hur man mäter framsteg kan anpassas efter nivå, ålder och önskemål. Man ska kunna förnya sig, levla upp eller kanske helt börja om. Annars tröttnar man direkt.
Spenderar tonåringen all sin vakna tid framför undergångsfilmer, så är det kanske med hjälp av en träningsapp där man jagas av hungriga zombies som motivationen vaknar till liv. Eller varför inte träna med Försvarsmaktens Träningsklubb? Med Seven Minutes Workout kan du dessutom se till att du får dina minuters träning varje dag. Koppla in till TV:n och kör hela familjen!
För fler tips om hur man bryter ohälsosamma vanor, spana in Judson Brewers Ted Talk!
Karins motivationstips för familjen:
- Skapa en gemensam identitet kring träning genom din kommunikation, t.ex. ”vi är en familj som cykar överallt”.
- Undvik tvång och låt barnen komma med förslag på aktivitet.
- Välj tränings-appar där valmöjligheterna är många och där man kan levla, förnyas eller börja om.
- Tänk på att det räcker med fyra minuters aktivitet per dag för att öka välbefinnandet hos barn.