Lektion 5: Multitaska mindre och få mer gjort


När man pratar om att vara fokuserad går tankarna ofta till arbete eller studier. Men har tekniken skapat behov av att hitta fokus även på fritiden? Visst vore det skönt med lite distraktionsfritt ibland? En del testar mobilfria zoner hemma, Kung Carl Gustaf samlar ihop middagsgästernas mobiler i en påse, andra testar schack för ökat fokus. Hur hanterar du dina distraktioner?

Multitasking betyder att göra många saker samtidigt. Som att på kort tid gå från att skriva en text till ett samtal, till att kolla mejlen, till att ögna igenom en artikel på Facebook. Ett beteende där varje skifte ger oss en liten känsla av belöning. Våra hjärnor älskar nämligen när något nytt händer! Men multitasking får oss bara att törsta ännu mer efter något nytt och här förstår du nog hur en ond cirkel lätt kan ta form? 

Det tar oss människor upp till 15 minuter att sätta oss in i en uppgift så bra att vi kan prestera på topp. Det visar psykologen Roy Baumeister i sin forskning – det tyngsta namnet när det gäller forskning på fokus, produktivitet och självbevarelsedrift. Varje gång du multitaskar så ställs klockan tillbaka på noll. Med andra ord är det oerhört svårt att prestera väl på kort tid om du hela tiden skiftar fokus. Det här gäller alla, gamla som unga. Du som har barn hemma kan poängtera att ett upprepat kollande av Snapchat faktiskt gör att de redan jobbiga läxorna bara blir ännu jobbigare, eftersom hjärnan måste starta om varje gång. 

En effektiv metod för att minska multitaskandet är något som psykologer kallar för stimulikontroll. Metoden går ut på att reducera allt som distraherar dig från den uppgift eller aktivitet du vill ta dig an. Här kommer tips för hur du kan utöva stimulikontroll i din vardag.

 

Tips för ett sundare skärmliv: 

  • Lista det som distraherar dig, såsom mejl, sociala medier och chattar – både jobbchattar och privata chattrådar.

  • Stäng av så många notifikationer som möjligt. Mejl, sociala medier, nyhetsnotiser o.s.v.

  • Försök att fokusera på det du gör just nu (jobbar, läser en bok, umgås) i pass om 40 – 60 minuter. Belöna dig själv med att lägga fem minuter på någon av dina distraktioner innan det är dags för nästa pass.

  • För distraktionsfritt umgänge med familjen kan ni testa skärmfria zoner eller tider hemma. Det kan vara middagsbordet vid middagstid, sängen efter klockan 22 eller läshörnan.

 

Få tillbaka ditt fokus!

En metod för att träna upp koncentration och undvika distraktioner är att spela schack. Om det är för sent för din egen del, sätt dina barn i schackskola. Pia Cramling, internationell stormästare berättar varför.