Trettio plus trevar om mum-shaming

Tove Norström är en av de som börjat tänka mer aktivt kring hur mobilanvändandet påverkar henne. I podden Trettio plus trevar gav hon ett höstnyårslöfte att hon skulle använda sin mobil mindre när hon är med sin dotter.

 

Vid ett köksbord i Saltsjö-Boo sitter Tove Norström och målar naglarna. Dottern Sigge, 5 år sitter bredvid med sina leksaker, i bakgrunden rullar en unboxingvideo på YouTube.

– De sitter alltså och öppnar leksaksförpackningar. Det smått obehagliga är att det är inte är barn, utan vuxna som sitter och öppnar för barn, säger Tove Norström.

 

För den oinvigde så är det här en riktigt stor grej, den användare som drog in mest annonspengar på YouTube för några år sedan var en kvinna som satt och öppnade disneyleksaker.

 

Dottern verkar inte så värst engagerad i videon, utan håller på med sitt dockhus.
– Det här med skärmtid för barn är inte så krångligt. Det beror lite på dagsform, och känner jag att Sigge suttit för länge är det bara att föreslå att vi går och ritar. Barn har ändå inte så stort attention span.

 

– Hela grejen känns också som en mum shaming-grej. Många mammor verkar alldeles för medvetna om hur man ska få andra mammor att må dåligt. Pappor har nog över lag en lättsammare inställning, att de struntar mer i vad andra tycker. Men det kan ju också bero på att kvinnor i större utsträckning söker sig till forum där man utsätter sig själv för folk som kritiserar.

 

För Tove Norströms del är det inte dotterns skärmtid som hon behöver fundera över, det är sin egen. I avsnittet Happy New Höst avger hon ett nyårslöfte att lägga bort telefonen när hon är med Sigge, eller som hon uttryckte det i podden: "Put the motherfuckin' phone down".
– Ja, jag har ju alltid varit vältalig, haha. Nej, men jag märkte att det hade gått för långt, att jag inte var fokuserad när jag umgicks med Sigge. Hon kunde säga något, och jag reagerade inte förrän tredje gången hon sa det. Då kände jag att jag verkligen behöver vara mer närvarande.

 

Behöver det vara just mobilen då, förr tjatade väl barn när föräldrarna löste korsord?
– Jo, skillnaden är att nöjet i mobilen aldrig tar slut. Innehållet förändras och det dyker ständigt upp nya grejer man behöver kolla. Löser man korsord finns ett tydligt slut.

 

Om din mobil hade varit en familjemedlem, hur många procent ger du den?
– Nu har jag bara hand om Sigge på halvtid. Den övriga tiden får den utrymme som ett litet barn. När jag har Sigge får den kanske 25 procent, är det mycket? Nej? 40 procent då. Vi säger mellan 15 och 55 %.

 

Sigge hör vad vi pratar om och bryter in.
– Jag vill inte att du håller på med mobilen, för då kan inte jag kolla på film på den.

Tove Nordström

De senaste åren har det varit mycket diskussioner om att begränsa barns tid framför skärmarna, men forskare har inte kunnat slå fast några allmänna rekommendationer. Alla är inte övertygade om att det är bra att begränsa barns skärmtid. Forskaren Elza Dunkels tycker tvärtom, att vuxna ska respektera barnens självvalda fritidsintressen och menar att vuxna ofta reagerar med moralpanik. Mobiler används ju i mångt och mycket för kommunikation mellan människor, något som blir extra viktigt för familjer med delat boende.
– Facetime är det bästa som hänt sen taxi. I somras när Sigge skulle vara hos sin pappa tio dagar i sträck hade vi inte klarat oss utan det.

Har du några egna tips för en sunt förhållningssätt till tekniken?
– Det är som om du skulle fråga en tjackpundare hur man håller sig straight edge. Men i och med höstlöftet tar jag små steg. Det blir inget Cold Turkey.

 

Trettioplussare


Tove Norström beskriver sig själv som en multitaskare inom media, nu driver hon podden Trettio plus trevar med vännerna Sofi Fahrman och Klara Svensson. Podden handlar egentligen inte om något speciellt, utan tar upp ämnen som barn, karriär, fest och relationer.
– Det är mer ett alibi för att snacka om saker vi själva tycker är intressanta. Det känns ju som ett fuskjobb, och det känns lite fräckt att ta folks tid när man inte har något bildande att ge. Men folk kan lyssna för avslappning, och i bästa fall kanske de kan få lära sig nåt av hur andra ha det, och vidga sitt förhållningssätt till relationer.

Vad trevar man efter när man är trettio plus?
– Efter trettio så går allt både långsammare och snabbare. I tjugoårsåldern präglas man av frihet, äventyr och sökande. Nu har många av oss hittat vår plats, man har en karriär, men funderar på om det verkligen är det man ska göra. Så att hitta sig själv kanske?

Tidigare jobbade Tove Norström som copywriter på en reklambyrå, men idag är hon sin egen och har utöver podden arbetat med tv-produktioner, radio och gör olika kommunikationsjobb.
– Det känns som jag är girig, och vill göra allt. Förr kanske man var mer bunden till sin examen. Idag kan man ta på sig vilken mössa man vill, och det kanske sticker lite i ögonen på de som är noga med yrkesskicklighet. Men det finns en enorm frihet i det.

Både podden och Tove själv använder mest Instagram för att dela innehåll, i och med att podden har fått miljoner nedladdningar blir de mer och mer offentliga.

Har du blivit utsatt för elaka kommentarer?
– Nej, sjukt nog är det nästan helt tomt. Vi har väl fått en handfull grejer, men då är det ofta att vi varit oförsiktiga och sagt nåt dumt. Och då kan vi ofta diskutera med de som skriver, folk har en trevlig ton.

Planerar ni podden digitalt också?
– Vi har både en whatsappslinga och en sms-slinga. Det är en del logistik.

Och skvaller som inte hamnar i podden?
– Absolut.

Och då hamnar det inte här heller?
– Nej.

Vill du lära dig mer om hur du hanterar din digital vardag? I vår microkurs Ett sundare skärmliv får du kunskap och tips om bland annat digitala distraktioner, skärmtid och källkritik. Varje lektion tar fem minuter att läsa, och efter en vecka kommer du vara väl rustad för ett medvetet förhållningssätt – både hemma och på jobbet.