Lektion 2: Är du svartsjuk på någon annans telefon?


Helt plötsligt var våra mobiler superdatorer som ersatte tv, video, bank, post och tusen andra saker. Du kan fixa saker och underhålla dig själv utan att behöva lyfta blicken. Men att ha näsan i mobilen kan vara mer exkluderande än tidigare teknik eftersom det bara är du som ser vad som pågår på skärmen. Pratar du i telefon kan ditt barn tjuvlyssna och hänga med i vad som händer i hushållet. Har du tv:n på kan din partner slå sig ner och slötitta, ni får lite gemensamma referenser och kan småprata. Men sitter du med mobilen ser omgivningen bara baksidan av en telefon.

Kan det vara så att vi är svartsjuka på varandras mobiler? Inte av rädsla att det skulle pågå någon otrohetschatt, men svartsjuka på att telefonen får mer uppmärksamhet än vad vi själva får? Uppenbarligen. Både partners och små barn kan känna svartsjuka på smartphones. En undersökning gjord i Tyskland visade att var fjärde person såg mobilen som en rival om partnerns uppmärksamhet.
 

En vanlig syn på stan är småbarn som skriker åt sina föräldrar som är upptagna med något viktigt eller oviktigt på sin telefon. Barnet blir utan uppmärksamhet, och det som pågår på skärmen blir bara mer spännande om barnen inte får röra det eller se vad mamma eller pappa gör. På samma sätt som småbarn tycker det är kul att ”hjälpa till” med disken, så kanske barnet tycker det är skoj att hjälpa till att betala räkningar som en del av sifferträning.

 

Inkludera och bli inkluderad

Du som har äldre barn kan säkert känna igen andra sidan av myntet. Men försök bli inkluderad istället för att få bort tonåringen från mobilen. Den där facebookchatten kanske handlar om biologiläxan? Eller så är det början på en vänskap som utvecklas på nåt socialt forum som du är för gammal för att känna till? Prova att fråga vad hen gör.

 

Tips för sundare skärmliv:

- Inkludera dina barn, berätta vad du håller på med och låt barnen hjälpa till eller titta. Visa intresse för vad din tonåring gör på nätet och försök hålla samtalet levande. Är det din partner som blänger för att du sitter med mobilen kan du berätta om det du läser och få till ett intressant samtal – eller bara skvallra om vad era gemensamma vänner postar.

 

- Testa att se din telefon som en tredje person i din tvåsamhet, eller som ytterligare ett barn. Uppskatta tiden du tillbringar med de olika ”personerna”. Vem får mest uppmärksamhet där hemma?

 

”Put the motherfucking phone down”, det var Tove Norströms nyårslöfte i Trettio plus trevar. I podden berättade hon för vännerna och Sofi Fahrman och Klara Svensson hur telefonen tog uppmärksamhet från dottern Sigge. Läs om hur hon hanterar multitasking och vardag med den digitala tekniken.