Lektion 6: Träna din hjärna att bli positiv


Vi vill bara ha det lite trevligt. En vardag utan negativa känslor. Ändå hakar hjärnan ständigt upp sig på de där tråkiga sakerna. En sur morgonhumörskommentar kan sitta i hela dagen. En kritisk kommentar på din arbetsinsats kan få dig alla glömma alla de positiva. Varför?

”Hjärnan är som ett kardborreband för negativa och obehagliga upplevelser men som teflon för positiva” så förklarar neuropsykologen Rick Hanson varför vi har lättare att komma ihåg negativa saker och måste anstränga oss för att uppmärksamma det positiva.  

Det här beror på att vår hjärna är förinställd på att lägga märke till, och komma ihåg, allt som är negativt. En egenskap som säkert var hjälpsam för människorna en gång i tiden då man var tvungen att vara extra vaksam mot smärta, obehag och hot för att överleva. Det gör att vi människor ofta ser problem och faror där det också finns möjligheter. Trots de osäkerheter och kriser som råder runt om i världen så lever de flesta av oss i en relativt säker värld – men det är inte hjärnan anpassad efter. När du läser nyheter och scrollar igenom flöden kommer din hjärna alltså främst att notera de tråkiga och negativa delarna. 

Ibland är det till och med så att händelser som i grunden är positiva får en negativ tolkning av hjärnan. Vi kan förstå det som ett negativt filter som hjärnan automatiskt lägger på. Ett exempel på det kan vara den där enda negativa kommentar bland flera positiva eller en utebliven like, som sätter sig på hjärnan. I sociala medier utsätter vi oss själva för en ständigt pågående värdering och kritik. Det krävs både medvetenhet och övning för att lyckas se det positiva.

Inom det växande området positiv psykologi menar man att vi människor måste öva oss i att se och uppleva positiva händelser och känslor. En del forskare menar att det krävs tre positiva upplevelser för varje negativ för att vi i slutet av dagen ska känna att vi haft en lyckad dag. Men för att lyckas ta till vara på de positiva saker som faktiskt sker i ditt liv (online såväl som offline) behöver du alltså träna din hjärna i att uppmärksamma de fina stunderna i livet. Precis som med dina muskler blir hjärnan starkare ju mer du tränar. Här kommer tips för hur du kan träna upp en mer positiv hjärna: 

 

Tips för sundare skärmliv:

- Avsluta din dag med att tänka på tre positiva saker som skett i ditt digitala liv under dagen och skriv ner dem i mobilens anteckningsbok. Den här övningen tar 2 minuter att göra och kan med fördel upprepas i slutet av varje dag. 

- Tänk på att en positiv händelse inte behöver vara något livsomvälvande eller stort. Du kanske fick en komplimang i en mejltråd, eller ett fint boktips via ett Facebookinlägg

- När du har en dålig dag kan det kännas skönt att läsa din positiva lista, och att den alltid finns nära till hands i mobilen. 

 

Skaffa en medveten närvaro på sociala medier

På Katarina Bloms gym Habitud saknas hantlar och skivstänger. Istället finns det en uppsjö av övningar för att främja psykisk hälsa. Som psykolog har hon fokuserat på Positiv psykologi och skrivit boken Lycka på fullt allvar. Här hittar du hennes tips för ett hälsosammare skärmliv.