2016-12-15

Spiritualitet, skönhet och resereportage - för familjen Chiriboga i Nacka är Youtube navet för informationsflödet. Varje torsdag samlas de kring gemensamma favoriten.

 Youtube är vår första källa till information. Där finns så många röster. Jag kan välja mitt flöde och möta bra åsikter och värderingar. Plötsligt har vi användare makt att se det vi vill se, och inte längre bara det som de stora tv-kanalerna köper in, säger Irina Chiriboga, mamma i familjen.

Här i den ljusa bostadsrättstrean bor också 12-åriga Celia och 9-årige Lennox. Celia använder skärmar för allt möjligt. För skolarbetet, för att lära sig något nytt eller för sällskap när hon gör i ordning sig på morgonen.
– Min favorit är Therese Lindgren. Jag blir inspirerad av henne, jag gillar hennes stil och att hon inte bara snackar smink.
Celia är också en utpräglad estet. Konstant kreativ ser hon tillfällena och fångar ögonblicken. Och hon är noggrann, bilderna på Instagram-tidslinjen ska matcha varandra.

Fotbolls- och speltokiga Lennox älskar att titta på när andra spelar dataspel och fotboll. Som Skill Twins. Han ser klippen om och om igen för att själv lära sig tricken, och kanske använda dem i sitt lag Saltsjö-Boo IF.

– Vi kollar bara på seriösa youtubers. Filmer som är snyggt klippta och med bra innehåll. Vi har höga krav och uppskattar när de ansträngt sig, säger Irina, som själv helst söker upp filmer inom två ganska skilda områden: spiritualitet och skönhet.

– Spiritualitet och personlig utveckling är inga stora ämnen i Sverige. Därför är Youtube för mig en fantastisk källa för att hitta likasinnade, personliga erfarenheter, kurser och föreläsningar. Inom skönhet följer jag bland annat brasilianska Camila Coelho. Hon är all-in och extra allt.

Familjen har också gemensamma favoriter. Varje torsdag bänkar de sig i soffan för att kolla senaste avsnittet av humorserien Nordic Hillbillies. Planerar resor gör de också tillsammans. Vid skärmen.

– Då tittar vi på resereportage och följer hashtaggar på Youtube och Instagram, om platserna vi är nyfikna på. När vi åkte till Berlin i våras hade Celia hittat en massa bra tips på kaféer, butiker och sevärdheter.

Nästa jul ska de åka till Uganda, tillsammans med barnens farmor och farfar, som kommer därifrån. Det blir en speciell resa eftersom barnens pappa tragiskt omkom i en trafikolycka då Lennox var nyfödd.

– Vi har aldrig varit där nere tidigare och ser väldigt mycket fram emot resan. Så nukollar vi in klipp och kartlägger ställen. Ofta skildras Afrika enbart utifrån problem. Men på Youtube kan vi även se andra perspektiv. Större variation. Fler sidor.

Familjen Chiriboga sitter i soffa och använder iPhone, MacBook Air och iPad för att titta på YouTube

Några av familjen Chiribogas favoriter:

Marianne Williamson
Storsäljande författare och föreläsare inom andlig självhjälp.

Louise Hay 
Författare och föreläsare inom personlig utveckling, som jobbar mycket med positiva affirmationer

Camila Coelho 
Brasiliansk skönhetsbloggare med miljontals följare som gör videor på både engelska och portugisiska.

Therese Lindgren 
En av Sveriges största youtubers, som pratat öppet och nyligen släppt en bok om bland annat psykisk ohälsa.

Du vet Ben
Underhållande kanal med 280 000 följare, skapad av Ben Mitkus, född 1994 och en av deltagarna i Ung & Bortskämd 2016, på TV3.

Skill Twins
Bolltricksande tvillingarna Josef och Jakob Zein från Västerås har nu över 2 miljoner prenumeranter.

Nordic Hillbillies 
Humorserie med påhittade glesbygdsbröderna Leif och Billy.

An African City
Ett slags Sex in the City, inspelad i Ghana utan stort produktionsbolag i ryggen.