Normbrytande Youtube-stjärnan: ”Utan mina följare hade vi inte kunnat gifta oss”

2016-11-16

Jack växte upp i fel kropp. Kallades ”hon” men kände sig som ”han”. Utstött under uppväxten tändes hoppet om något bättre, under rasterna vid skolans internetdator. Idag verkar Jack äntligen lycklig – och för att komma hit har Youtube spelat en viktig roll.

Jack Pendragon, som han kallar sig på nätet, är nygift och har jobb i en hudvårdsbutik. Han bor i en etta i Solna med maken Sebastian, högvis med japansk populärkultur, en massa skärmar, en katt och två pudlar. Så här mysigt har det verkligen inte alltid varit för Jack, som aldrig trivdes med det kvinnliga namn och pronomen han fick från födseln. I den lilla uppländska ort där han växte upp var han avvikande. Ingen förstod och Jack mådde väldigt dåligt.

– Jag var utsatt. Folk tyckte att jag var konstig och många tyckte att det var roligt att göra sig lustiga eller hoppa på mig.

Men så tändes ett hopp om något bättre, om gemenskap och om att bli accepterad. Det skedde vid en internetdator i skolan som eleverna fick använda på rasterna. Jack var 11 år. Instängd men med en livlina, en ventil med frisk luft och en brygga till en annan värld.

– Hemma hade jag ingen tillgång till internet. På skoldatorn hittade jag sajten Quizilla. Jag började skriva historier och göra frågesporter. Lärde känna människor som tyckte om samma saker som jag.

Här fick Jack sina första riktiga vänner. Som lät honom vara som han är. Som förstod honom – även om de bodde långt borta: i USA, Australien, England, Frankrike, Portugal och Nederländerna.

– Varje dag såg jag fram emot att öppna min mejlkorg. Jag kom tidigare till skolan och om jag inte kunde komma åt datorn blev jag rastlös. Fortfarande är vännerna han lärde känna då några av Jacks närmaste. Trots att han aldrig träffat någon av dem.

– Vi skajpar och skriver ofta. Skämtar. Och vi planerar att träffas när vi fått lite mer pengar.

Med tiden upptäckte Jack Youtube, fantasy, anime och cosplay. Studio Ghibli och Diana Wynne-Jones. Han fick fler vänner, i Stockholm. Men hemma var det svårt. Att familjen inte kunde acceptera hans könsidentitet gjorde honom sjuk. Han kände sig inte säker och rymde hemifrån. Han ville inte ta livet av sig, men bara försvinna. Efter att ha flyttat in hos sin lärare hamnade han till slut hos två fosterföräldrar.

– De satte rätt namn och pronomen på mig från dag ett, de gav mig hjälp och var väldigt stöttande. Där kände jag mig trygg.

YouTubern Jack Pendragon tittar på dator tillsammans med maken Sebastian och en svart katt

Jack kom fram till att han ville ändra sin kropp. Nu har det gått sex månader sedan han opererade bröstkorgen, och fyra månader på testosteron har gjort hans röst mörkare. Förändringen har han skildrat i realtid på Youtube. Resultatet är en offentlig dagbok och en dokumentation av en könskorrigering, som hade varit fullständigt omöjlig för alla världens tidigare generationer.

– När jag tittar tillbaka på mina videor ser jag att det är så stor skillnad. Jag är mer avslappnad och ler mer idag. Fysiskt har jag aldrig mått bättre än nu. Jag har växt så mycket och hittat mig själv.

Att dela med sig av sin historia på det här sätter har fungerat som terapi för Jack. Det har varit en chans att få ur sig saker och samtidigt stötta andra.

– Genom att berätta, ge råd och stå för att det går att bryta normer hjälper jag någon annan som har det svårt. Själv hade jag inte så många bra förebilder som var i samma situation som jag, men jag har fått kraft av att höra människor prata om hur de tagit sig igenom sina svårigheter, även om vi inte kämpat med samma problem.

Familjen har ignorerat Jacks videor. Många andra har visat stort engagemang. Kanalen har idag 27 000 följare. I ett klipp berättar Jack att Sebastians dödssjuka pappa har en sista önskan om att paret ska gifta sig hos honom upp i Piteå. Men att paret inte har råd, varken att åka dit eller ordna något bröllop. Historien fick många följare att vilja hjälpa till.

– Eftersom de verkligen bad om det startade vi en insamling på nätet. Ett hundratal personer gav oss bidrag så att vi fick ihop till tågbiljetter, dekorationer och ingredienser till bröllopstårtorna och kakorna vi bakade.

Giftermålet blev av. Men Sebastians pappa fick inte uppleva det. Han dog fem dagar före bröllopet.

– Det var en glad dag även om vi var ledsna. Vackert och sorgligt på samma gång. Vi hade inte kunnat genomföra det utan våra följare och är väldigt tacksamma över att vi fick deras hjälp. Det visade att folk vi känner på nätet finns där och vill hjälpa till. På riktigt.

 

Två kanaler som Jack hämtat kraft ifrån:

Simon and Martina

Två kanadensiska lärare som flyttat till Asien för att fullfölja sina drömmar, uppleva äventyr och lära sig mer om nya kulturer. Trots att Martina är jättesjuk i en ledsjukdom som långsamt bryter ner henne.

Stef Sanjati

Transperson från Kanada som delar med sig av sina upplevelser och sin livsresa. Jag följer gärna personer som vill stötta andra, och som visar att det går att göra saker även om oddsen inte alltid är på ens sida.