Experten: Så skyddar du dig mot nya bedrägeriet

En ny typ av bedrägeri har nyligen kommit till Sverige efter att ha spridit sig i bland annat Belgien och Norge. Enligt Telenors säkerhetsexpert Jessica Arlehall är risken att flera hundratusen utsätts för bedrägeriförsöket på kort tid. Det bästa sättet att skydda sig mot den här typen av bedrägerier är att lägga på luren, berättar hon. 

– I Norge blev så många som en halv miljon personer uppringda av bedragarna under bara några dagar. Och risken finns att vi kommer att se liknande siffror här, berättar Jessica Arlehall. 

Bedrägeriet går ut på att du blir uppringd från vad som verkar vara ett vanligt telefonnummer och det är många olika nummer som används. När du svarar spelas ett röstmeddelande upp på engelska. 

–  När du svarar får du höra att ditt nationella id-kort har utsatts för ett säkerhetsintrång och du uppmanas att trycka på 1 för att fortsätta och hamna hos polisen, förklarar Jessica Arlehall. 

Om du trycker dig vidare blir du kopplad till en person som säger sig jobba för polisen och som ber dig uppge personlig information som till exempel Bank-id. 

– Det är viktigt att tänka på att du aldrig ska lämna ifrån dig några av dessa uppgifter om du blir uppringd. Får du ett samtal av den här typen ska du genast lägga på luren. 

Expertens tips på hur du skyddar dig mot bedrägerier

  • Var försiktig med att dela med dig av dina uppgifter online 
  • Klicka bara på länkar där du är säker på avsändaren och syftet 
  • Om det handlar om välgörenhet – gör din research och kolla om organisationen har ett 90-konto. 
  • Anmäl! Dessa brott utförs av organiserad brottslighet som drabbar många. Om vi är många som anmäler gör vi det svårare för dem, och det minskar deras möjlighet att finansiera sin verksamhet. 
  • Dela gärna kunskap och erfarenheter med dina vänner. För många är det skamligt att bli utsatt, många känner sig naiva. Och ledsna, för sveket sårar. Men du är långt ifrån ensam, många fler drabbas än du tror. Ju fler som berättar om det ju fler kan vi varna för att hamna i samma sits. 

Relaterade artiklar:

Tips och tricks

Vi har samlat tips om hur du hanterar din mobil, mejl, lösenord och betalkort. Helt enkelt hur du får ett säkrare och tryggare uppkopplat liv.

Säkerhetsexperten: Så skyddar vi dig digitalt

Vår uppkopplade värld innehåller oändliga möjligheter, men också utmaningar. Vår säkerhetsexpert hjälper dig att hålla dig säker.