Så säkrar ni ett mobilt arbetssätt

Jonas Selberg, strategisk produktchef Molntjänster

Så säkrar ni ett mobilt arbetssätt

Aldrig har förutsättningarna varit bättre för att arbeta mobilt utanför kontoret. Men det kräver också ett nytt säkerhetstänk kring mobiler och surfplattor. Jonas Selberg tipsar hur ni bäst undviker att företagsinformation hamnar i fel händer.

Nya appar, allmänt WiFi, icke godkända program, uteblivna säkerhetsuppdateringar…Listan över potentiella säkerhetsrisker när man arbetar mobilt kan göras lång. Det positiva är att initiativet och lösningarna för hur man möter riskerna ligger hos företagen.

– Bra rutiner och tydligt formulerade regler är det absolut bästa sättet för ett företag att minimera riskerna och säkra ett mobilt arbetssätt, säger Jonas Selberg, strategisk produktchef Molntjänster hos Telenor. Han rekommenderar följande:

Skapa en mobilpolicy
– En tydligt formulerad mobilpolicy behövs för att medarbetare ska förstå vad som gäller kring mobiltelefoni och säkerhet, även när man arbetar utanför kontoret eller befinner sig utomlands. Men det är viktigt att en sådan policy inte blir alltför omfattande och att den är konkret formulerad så att anställda känner att de kan leva upp till den.

Ladda ner vår snabbguide för att komma igång med en mobilpolicy.

Ha en ständig dialog om mobilitet
– Förutsättningarna för att arbeta mobilt ändras ständigt och nya säkerhetsrisker uppkommer hela tiden. Se till att ha en öppen dialog (via mail, möten och enskilda samtal) mellan IT-avdelningen och medarbetarna och erbjud de som är mer mobila särskilda utbildningar, exempelvis kring hur man hanterar öppna WiFi-nät.

Övervaka era mobila enheter
– Mobiler och surfplattor saknar, till skillnad från datorer, inbyggda säkerhetslösningar vilket kan medföra en stor säkerhetsrisk för ett företag. Därför är det klokt att ha ett säkerhetsprogram som övervakar, identifierar och förhindrar attacker mot enskilda mobila enheter.

Spåra era mobila enheter 
– Med fler medarbetare arbetandes utanför kontoret ökar förstås risken att en anställd tappar bort eller blir bestulen på sin mobil eller surfplatta. En MDM - lösning (Mobile Device Management) – hjälper er att hantera, säkra, konfigurera, uppdatera inställningar, lokalisera, få rapporter och inventera  mobila enheter. Vid behov går det även att radera känslig information i enheterna på distans.

Ladda ner vår snabbguide för att komma igång med en mobilpolicy.

Publicerad den 23 februari 2017

Kontakta en företagsrådgivare

Få personlig rådgivning för ditt företag av våra kunniga säljare. Ring oss, besök butik eller lämna dina uppgifter i vårt formulär så hör vi av oss.