Mobila privata nät

Mobila privata nät är ett skräddarsytt 5G-nät med maximal prestanda. Genom att addera pålitlighet och högre hastigheter kan ditt företag hantera stora datamängder, utan externa störningar. Ni får en bättre överblick i produktionen och ett effektivt skydd mot företagets sårbarheter. Det här ger er konkurrensfördelar i framtidens digitaliserade värld.

Öka prestandan

Slipp sladdarna

Höj säkerheten

Reducera kostnaderna


Vad är Mobila privata nät?

Ett skräddarsytt 5G-nät med maximal prestanda.

Mobila privata nät (MPN) är precis vad det låter som, företagets egna privata mobilnät som kan användas för att koppla samman människor, maskiner och prylar.

MPN är nästa generations kommunikationstjänst med helt nya innovativa förmågor som extrema hastigheter, högre säkerhet och ökad tillförlitlighet. Det är också ett komplement till de befintliga wifi-, fiber- och LTE/4G-lösningarna.

  

4 fördelar: Därför ska ditt företag skaffa Mobila privata nät

Öka prestandan

5G-teknikens hastighet och pålitlighet innebär att organisationer kan nå maximal prestanda i verksamheten genom bland annat snabbare hantering av stora datamängder, ökad tillförlitlighet och nya förmågor så som nätverks-API:er. Detta kan i sin tur leda till bättre bevakning av produktionsprocesser och snabbare transporter, för att nämna några exempel.

Klipp sladdarna

5G markerar ett historiskt skifte. En gång för alla kan företag klippa sladdarna för att ta kliv in i den digitala tidsåldern fullt ut. Tänk dig en operationssal på sjukhuset – helt utan sladdar. Eller fabriken där maskiner och robotar styrs via trådlös uppkoppling, utan risk för externa störningar. Det är exempel på möjligheter som kommer kunna appliceras på nästan alla branscher.

Höj säkerheten

Ökad digitalisering av verksamheten innebär flera stora fördelar, men det innebär också att organisationen kan ställas inför nya typer av risker och hot. Ju mer av verksamheten som är uppkopplad, desto större blir sårbarheten. MPN ger organisationer ökad säkerhet mot cyberhot och otillbörlig åtkomst av information när nätet är inom organisationens egen kontroll.


Minska kostnaderna

Genom att investera i MPN kan organisationer minska framtida investeringskostnader samtidigt som de framtidssäkrar sin verksamhet. En undersökning från Ericsson visar att det är det möjligt att göra kostnadsbesparingar på upp till 20 gånger investeringen under en 5-årsperiod. Samma undersökning visar att tjänster kopplade till Industry 4.0 kan minska driftskostnaderna med 8,5 procent.

5G-tjänster med drönare

Tillsammans med Airolit testar vi nu avancerade 5G-tjänster med drönare för att revolutionera sektorer som skydd av allmänheten och katastrofhjälp (PPDR) samt försvar. Ta del av vår resa mot en mer innovativ och säker framtid!

Självkörande bilar med 5G

I samarbete med KTH och XENSE Vision tar Telenor nu stora steg in i framtiden. Genom First Generation Network Slicing och autonoma fordon visar vi på möjligheterna med 5G och Edge AI för samhället. En säkrare och mer effektiv trafikmiljö är bara början!

 

Vad är skillnaderna mellan MPN och Wifi?

Till att börja med, MPN med 5G-uppkoppling ersätter inte Wifi. Varje tjänst har sina unika fördelar beroende på situation och användningsområde. Mobila privata nät kan dessutom fungera tillsammans med ett Wifi-nät. Men, det finns tre viktiga skillnader – säkerhet, täckning och prestanda.

 

Vad är Telco edge?
Logistik inom IoT Privata nät

Telco edge – 5G för framtiden

Telco edge är den plattform i 5G-nätet som har datakraft och kan bära applikationer, en ny plattform som integrerar molntjänster med nätet. Med egenskaper som låga svarstider, datasuveränitet och möjlighet till positionering av en enhet via nätet, kan stora datamängder hanteras på ett säkert sätt. Det här är helt ny infrastruktur som kompletterar er befintliga IT-miljö och molnet – samtidigt som ni får innovationskraft att ta nästa steg inom IoT. Med Telco edge ökar digitaliseringen i samhället och vi får bättre förutsättningar att utveckla till exempel självkörande bilar, drönare och nya TV-spelsinnovationer.

5 fördelar med Telco edge:

  • Ny plattform med helt nya förmågor
  • Minskade driftkostnader av befintlig IT-miljö
  • Innovationskraft och effektivisering
  • Nya affärsmodeller och intäkter
  • Plattform för digitalisering av hårt reglerande sektorer och myndigheter
Fyra typer av Edge Computing – och där de gör skillnad

val_ett.png

Device edge

Device edge är när datorkraften körs direkt i en uppkopplad enhet. Det betyder att en självkörande bil fortfarande kan bearbeta nödvändig information lokalt i fordonet. Så kommer det se ut även när Telco edge finns tillgängligt som lösning.

val_tva.png

Enterprise edge

Enterprise edge är en fristående lösning som kan installeras lokalt hos ett företag. Här finns många likheter med en on-prem IT-miljö, men med automation och inbyggda anslutningar till molnet.

val_tre.png

Telco edge

Gemensam benämning på edge computing som drivs inom operatörens 5G-driftsättning. Betalningsmodellen är som det publika molnet – men med helt nya funktioner som låga svarstider, skydd av data och nätverks-API:er. Detta är helt omvälvande och bygger på nya 5G-förmågor.

val_fyra.png

Access edge

Access edge är utvecklingen av antenner som utgör operatörernas täckning. Mycket tyder på att det 2027 även kommer finnas datorkraft i antennerna som bygger operatörens 5G-täckning för att användningsfallet ska kunna köras närmare användaren. Till exempel kan en drönare göra sin analys på toppen av ett hustak.

  

Vill du veta mer?

Boka in en kostnadsfri rådgivning med våra experter. Genom att utgå från era behov och affärsmål hittar vi en skräddarsydd lösning som passar just er verksamhet. 

  

Så här kan Mobila privata nät göra nytta för olika företag

Skogforsk: Säkrare skogar med fjärrstyrning

Fjärrstyrning av skogsmaskiner är framtiden för skogsindustrin. För att undersöka hur 5G-tekniken kan skapa högre effektivitet, bättre konkurrenskraft och färre arbetsolyckor har Skogforsk och Telenor genomfört ett pilotprojekt med målsättningen att skapa säkrare skogar.

SVT: Trådlös TV-produktion med 5G-teknik

5G-teknikens realtidsmöjligheter, låga svarstider och driftsäkerhet är extra intressant för bolag som sysslar med rörlig bild. Det här utforskade SVT när man under SM-veckan i samarbete med Telenor bytte ut fiber mot 5G-teknik för klippa sladdarna och skapa en trådlös TV-produktion.

TECoSA: Möjliggör nästa teknikskifte med Telco Edge

5G-tekniken kan påskynda digitaliseringen i samhället. För att utforska hur den nya tekniken kan förändra uppkopplade industrier har KTH samlat 14 partners där Telenors bidrag är Mobila privata nät och Telco edge, en teknik som förkortar svarstiden mellan olika enheter och kan hantera stora datamängder.

Atlas Copco: Trådlösa verktyg i den moderna fabriken

Atlas Copco är en aktör som ligger i teknisk framkant och som i samarbete med Telenor, Ericsson och Fujitsu installerat ett eget 5G-nätverk i fabriken. Lösningen har gjort att man kunnat klippa sladdarna och övergå till trådlösa verktyg, vilket gett lägre underhållskostnader, högre effektivitet och flexibilitet.

Guide: Mobila privata nät
– gör dig redo för framtiden

Mobila privata nät är nästa generations kommunikationslösning som kompletterar befintliga Wifi- och fibernät och ger ännu större säkerhet. Genom ett eget 5G-nät får företaget tillgång till snabb och tillförlitlig uppkoppling som inte påverkas av eventuella externa störningar. Läs mer om tjänsten i vår heltäckande guide!

Därför ska du välja Telenor som partner

Europas största IoT-leverantör

Telenor är Europas ledande leverantör av IoT-tjänster med över 80 procent av operatörsmarknaden och störst antal implementationsprojekt. Med oss som partner kan ni känna er trygga med att vi har gjort det här förut.

Lång erfarenhet av framtiden

Telenor är en personlig rådgivare med lång erfarenhet av att implementera nya system och hitta skräddarsydda lösningar. Vi har lång erfarenhet av framtiden!

Din personliga företagsrådgivare

Vi tror att den bästa företagsservicen är personlig. Därför strävar vi alltid efter att hitta skräddarsydda lösningar som är anpassade efter våra kunders affärsmål och behov.

Vad kan Telenor erbjuda?

Så hjälper vi dig att hitta rätt 5G-lösning:

1. Behovsanalys – Ny teknik måste utvecklas i samråd med experter. Med branschens mest inspirerande rådgivare utforskar vi tillsammans era behov, både idag och i framtiden.

2. Strategiarbete – Med gemensamma sessioner sätter vi planen som hjälper dig och ditt företag att nå era mål snabbare.

3. Prisförslag – Med strategin på plats kan vi formulera en gemensam uppdragsbeskrivning och ge en indikativ kostnadsuppskattning för den lösning som passar ditt företag bäst.

  

Våra avtalspartners


Vi samarbetar med branschledande partners för att kunna erbjuda den bästa lösningen till våra kunder. Våra avtalspartners har strategiska avtal – vilket betyder att vi har säkrat deras kvalitet och säkerhet för att möta våra kunders behov att bli konkurrenskraftiga i ett innovativt tillväxtområde som 5G.

Vi är otroligt stolta över våra avtalspartners och har tillsammans stått för en rad framgångsrika leveranser.

ericsson_logo_360x170.png

Ericsson – Med ett starkt partnerskap i ryggen fokuserar vi på MPN-lösningar till storskalig industri eller förberedande 5G-projekt i forskningsmiljö. Här finns en stark koppling till förmågorna i 5G-nätet och hur dessa möjliggör innovation och bidrar till kundens lösning.

induo_logo_360x170.png

Induo – Hårdvaruspecialist som vi gärna involverar i kundmötet tidigt så att vi kan säkra hållbarhet, kvalitet och tillförlitlighet från IoT-hårdvaran till 5G-nätet oavsett om det är MPN, Telco edge eller IoT. Det är viktigare än någonsin att säkra sin IoT-hårdvara i linje med att 5G byggs ut och de gamla G släcks.

nokia_logo_350x165.png

Nokia – Experter på att visa vilken kundnytta som 5G kan skapa. Tillsammans erbjuder vi både ett dedikerat MPN och en Enterprise edge med färdiga lösningar som drönare, positionering vilket snabbt visar på värde nätet ger oavsett hur mogen kunden är. 

  

Vill du lära dig mer om Mobila privata nät?

Boka in en kostnadsfri rådgivning med våra experter. Genom att utgå från era behov och affärsmål hittar vi en skräddarsydd lösning som passar just er verksamhet.

  

8 av 10 industriföretag planerar att skaffa ett privat nät

Visste du att...

8 av 10 industriföretag planerar att skaffa Mobila privata nät

Allt fler industriföretag i Norden upptäcker fördelarna med Mobila privata nät. Det visar en undersökning som Analysys Mason gjort på uppdrag av Telenor. Genom att ställa frågor till 800 IT-chefer kom man fram till att 9 av 10 industriföretag kommer öka eller ligga kvar på samma investeringsnivåer som tidigare för nätverk. 8 av 10 företag planerar att skaffa Mobila privata nät under det kommande året, där en tredjedel av företagen redan idag gör stora investeringar på området.