5 x 5G-termer som många pratar om just nu

5G handlar inte bara om enorma hastigheter. Den nya tekniken möjliggör en massa olika funktioner och användningsområden. Här är några av begreppen som kan vara bra att hålla koll på.


FWA

1. Fixed Wireless Access (FWA) 
Vissa kallar FWA för ”trådlös fiber” och det handlar mycket riktigt om väldigt snabb trådlös uppkoppling. Och eftersom 50% av världens hushåll saknar tillförlitlig bredbandsuppkoppling idag, så behövs det lösningar som gör det enklare för människor att bli uppkopplade. FWA är en del av lösningen på detta, både i en övergång till ”true 5G” och på sikt.  

EDGE COMPUTING

2. Edge computing
Oavsett hur snabbt nätet är kan dataöverföringen (din upplevelse när du surfar, är i videomöte eller streamar film) bli ännu snabbare om vi flyttar datahanteringen närmare där den sker, och inte till ett datacenter långt bort och tillbaka. Det gör att det blir färre flaskhalsar i systemet och kapacitet frigörs. Att minska datatransporten ökar också säkerheten.  

PRIVATA NÄT

3. Privata nät 
Låter ju lite lyxigt, och det är det också. Privata nät gör det möjligt för företag att skapa ett avgränsat nät, till exempel i en fabrik, där man kan ha 100% kontroll på trafiken. Det gör bland annat att man kan höja hastigheter och noggrannheten i produktionen, men också att säkerheten höjs.  

LOW LATENCY

4. Kortare svarstider (low latency) 
5G kommer innebära högre hastigheter, men ännu viktigare är att svarstiderna sänks. Det innebär nämligen att allt lagg försvinner, vilket är bra om man spelar CS:GO, men ännu bättre om man är kirurg och ska utföra en remote-operation på någon i en ambulans som rusar fram i 120 km/h.  

AR

5. Augmented reality (AR) 
Vad kommer förändras allra mest i vår vardag på grund av 5G? Det är en fråga som många tampas med, och allt fler kommer fram till att ”förstärkt verklighet” är ett av svaren. Någon som kommer ihåg Google Glass? En i grunden bra och smart grej som föll på tekniska begränsningar, men med 5G kommer smarta glasögon och annat som hjälper oss att navigera i vardagen bli verklighet för fler.  

Vi vägleder dig och ditt företag

Våra personliga företagsrådgivare hjälper dig och ditt företag att ta fram skräddarsydda lösningar som möter era unika affärsbehov. Fyll i dina kontaktuppgifter så hör vi av oss till dig inom kort.