5G kommer snart förändra allt

Martin Whitlock från Telenor Connexion och Andreas Kristensson från Telenor Företag inleder sitt gemensamma pass på IoT Gathering med att ställa publikfrågan ”Vad vill vi använda 5G till?”. Därefter går de igenom var industrin och marknaden just nu befinner sig i de nordiska länderna.

Martin inleder med att tala om att infrastrukturen kring telefoni förändras i en betydligt högre takt än infrastrukturer som exempelvis vägar och elnät. Vart femte år kommer en ny generation som dessutom byggs parallellt med den tidigare. Det som driver på är utvecklingen av digitala tjänster och med 5G öppnas nya möjligheter. Med fördröjningstider på mindre än en mikrosekund kommer 5G-nätet möjliggöra drift av allt från industrirobotar till självkörande fordon.

–Det man kan förvänta sig är att 5G kommer att byggas som en bredbandstjänst för specifika platser, säger Martin.

En sådan plats kan vara en gruva där man använder sig av självkörande gruvfordon andra industrirobotar eller universitet där ny teknik utvecklas. Där förutspår Martin att 5G snart kan vara på plats. Vad gäller många av de buzzwords och tekniker som LTM, LPWA och Narrowband IoT så byggs de primärt med 4G-teknologi även om koncepten är utvecklade enligt standardiseringen för 5G. Utrullningen av 5G-näten kommer starta i ”de urbana miljöerna” där kapaciteten behövs.

–Som mobiloperatörer kommer vi kunna slå på LTM och Narrowband IoT innan vi har rullat ut 5G på alla marknader, berättar Martin.

När Andreas Kristensson tar över mikrofonen säger han att 5G ”i mångt och mycket ” är en revolution för väldigt många industrier. Tidigare generationers mobilnät har gjort uppkopplingen snabbare men med 5G kommer use-cases som tidigare inte har varit möjliga att göra över cellulära nät. Det är viktigt att tänka på redan idag. Den som om tre-fyra år säger ”Det här med 5G verkar vara intressant” riskerar att bli frånsprungen av konkurrenterna som börjat redan nu, förutspår Andreas.

Där det tidigare tog månader för att gräva och dra fram en fiberkabel kan man nu, inom loppet av några timmar, ha en gigabit-länk uppe. 5G kommer att bli ett alternativ till fiberinfrastruktur för mindre kontor. Företag kommer kunna köpa ”kvalitetszoner” med högre hastigheter med en högre säkerhet jämfört med dagens wifi.

–Etableringstiderna kommer att minska dramatiskt, förutspår Andreas.

Redan nu pågår ett flertal pilotprojekt i Norge. De första svenska pilotprojekten kommer att offentliggöras hösten 2019 då bygget av det svenska 5G-nätet är igång.

Se Martin och Andreas framtidsspaningar om 5G

  

  

Är ditt företag redo för IoT?

Vill du komma i kontakt med någon av våra IoT-specialister för att få rådgivning kring vilka lösningar som passar dig och ditt företag bäst?
Lämna dina uppgifter i vårt formulär så hör vi av oss inom kort.