Ett enda felklick på en farlig länk kan leda till stora problem som till och med kan äventyra ditt företags verksamhet. Men nu finns det enkla, smarta sätt för att skydda ditt företag mot cyberattacker.
– Genom att kombinera våra moderna tekniska lösningar med medvetenhet kan företag stå mycket bättre rustade mot cyberhot, säger Marcus Lundblad, cybersäkerhetsexpert på Telenor.
Skydda ditt företag – läs mer och kom igång med SafeZone
Nätbedragarnas metoder är många, och de utvecklas hela tiden.
Marcus Lundblad, cybersäkerhetsexpert på Telenor, betonar vikten av att förstå den mänskliga faktorns roll när det gäller cybersäkerhet - och att alltid vara medveten om riskerna när man befinner sig på internet.
Marcus Lundblad är cybersäkerhetsexpert på Telenor.
– Bedragarna kan exempelvis köpa domänadresser som är väldigt lika ditt företags. Klickar du fel på ditt tangentbord så hamnar du på en bedragares hemsida istället för på ditt eget bolags. Det ser vi hända svenska företag och myndigheter dagligen.
Ett annat scenario kan vara att du surfar in på en legitim hemsida där bedragarna har köpt en annons.
– I den annonsen finns det sedan en länk som går till bedragarens kontrollerade miljö.
Vanligt med skadliga länkar i mejl
Att mejl används är också vanligt. Det kan då innehålla länkar som är utformade för att du ska klicka på dem.
– Det kan till exempel se ut som en faktura från en leverantör som du i vanliga fall jobbar med, men det kommer från en annan mejladress. Det är alltså inte din leverantör som har skickat mejlet.
När du klickar på länken kan du hamna på en sida som bedragaren har kontroll över.
– Där kan du ombes att logga in. Gör du det så har du lämnat bort dina inloggningsuppgifter till en bedragare som då kan logga in i ditt namn i ditt företags system och hämta kundspecifik information eller annat som är känsligt för ditt företag.
– Det finns också länkar som är kopplade till plug-ins i din webbläsare som gör att du laddar ner någon mjukvara som ligger och lyssnar på all nätverkstrafik på din dator.
Säkerhetstjänst som stoppar de flesta attacker
För att skydda sig mot dessa hot är det viktigt för företag att hålla regelbundna utbildningar för sina medarbetare om cybersäkerhet. Idag finns även enkla tekniska lösningar som ger ett bra grundskydd, som Telenors säkerhetstjänst SafeZone.
SafeZone blockerar skadliga webbsidor och stoppar de flesta cyberattacker innan de når fram till dig i mobilnätet.
Marcus Lundblad förklarar mer om hur tjänsten fungerar:
- Skyddar mot skadliga länkar: SafeZone granskar alla länkar du klickar på i din mobiltelefon och blockerar de flesta som leder till farliga eller skadliga sidor. Detta hjälper till att förhindra att du av misstag klickar på länkar som kan stjäla dina inloggningsuppgifter eller installera skadlig programvara på din telefon.
- Ingen installation behövs: Du behöver inte installera någon extra programvara eller app. Skyddet ligger direkt på Telenors mobilnät, så det aktiveras automatiskt när du använder din mobiltelefon med ett Telenor-abonnemang.
- Enkel att använda: När du har tjänsten behöver du inte göra något speciellt för att vara skyddad. Så länge du surfar på internet via Telenors mobilnät är du skyddad av SafeZone.
- Säkerhet på språng: SafeZone fungerar var du än är, så länge du använder Telenors mobilnät. Detta gör det säkrare att använda mobilnätet istället för osäkra offentliga wifi-nätverk, som på caféer eller flygplatser.
- Automatisk uppdatering: SafeZone uppdateras automatiskt i realtid för att skydda mot nya hot och skadliga webbsidor, så du behöver inte oroa dig för att hålla något uppdaterat själv.
Nalitha Parasnis är affärsansvarig för SafeZone.
SafeZone ska ses som en del av en större säkerhetsstrategi, menar Nalitha Parasnis, affärsansvarig för SafeZone.
– Det finns inte någon enskild tjänst som är heltäckande, men SafeZone är en mycket låg ingångströskel för att undvika skadliga länkar och webbsidor, säger hon.
– Detta är en lösning som passar alla och du behöver inte ha någon teknisk kompetens för att använda den rätt. Många tänker bara på att skydda sina datorer, men man glömmer bort att skydda sina mobiltelefoner. SafeZone gör det enkelt.
Marcus Lundblad förklarar att SafeZone är utvecklat av Telenors experter i samarbete med det globala it-bolaget Cisco, som dagligen jobbar med hotbildsanalyser globalt.
– Tillsammans med våra partners har vi tillgång till information om de mest avancerade cyberattackerna som har utförts. Det ligger mycket specialistkunskap bakom denna tjänst.