Fem 5G-termer att ha koll på

Nu står 5G-termarna som spön i backen. Håll dig någorlunda torr om fötterna med dessa fem favoriter, som dessutom är avgörande för att den nya tekniken ska fungera som vi vill.

1. Beamforming
En traditionell sändare för radio skickar ut signaler åt alla håll så att den som råkar ha en mottagare på kan lyssna. Med den smarta tekniken beamforming skickas signaler från en t.ex. en router bara till den enhet som är ansluten, som din mobiltelefon eller dator. Det gör att uppkopplingen blir snabbare och stabilare.  

image9gzi.png

Beamforming skickar smarta signaler från t.ex. en router till rätt enheter.

2. Edge computing
Detta handlar om att flytta ut kapaciteten i nätverken till utkanterna för att spara bandbredd. Istället för att ha en ”centraldator” i mitten vars signalstyrka blir svagare ju längre bort från den man kommer, så används noder som kan utföra enklare uppgifter mycket närmare den enhet som behöver dem, t.ex. direkt i en hiss i en fastighet.  

3. Massiv MIMO 
MIMO står för multiple input, multiple output och handlar (som vanligt förenklat) om ett trådlöst nätverk som tillåter sändning och mottagning av mer än en datasignal samtidigt över samma radiokanal. Det kan till exempel vara en och samma signal gånger fyra, vilket höjer stabiliteten, eller fyra olika signaler (tänk fyra olika användare på ett och samma Netflix-konto). Massiv MIMO blir det när man har ett mycket högre antal antenner, vilket kommer få stor betydelse för 5G när datamängderna på sikt kommer att flerfaldigas.   

4. Network slicing
Ska du sätta dig in i en enda 5G-term så är network slicing (ibland nätverksskivning på svenska) ett bra val. Genom denna teknik kan man som användare av nätverket reservera en del av bandbredden så att den är garanterad till t.ex. uppkoppling eller tillgång till visst material. Detta är en av hörnstenarna i att t.ex. sjukvården ska kunna genomföra mer komplexa operationer via länk. 

networkslicing.jpg

Network slicing gör att man kan reservera bandbredd och garantera uppkoppling.

5. Spektrumdelning
Denna teknik är avgörande för att övergången mellan 4G och 5G ska gå smidigt. Utan den måste operatören bestämma hur man delar upp sin del av spektrumet, dvs den del där man får sända. Då man inte vet exakt hur trafiken kommer se ut leder detta till ”spektrumspill”. Men med spektrumdelning kan alltså 4G och 5G-trafik samsas. Det gör i sin tur att det är möjligt att dra igång 5G utan att all 5G-specifik infrastruktur behöver finnas på plats, och det blir sedan lättare att föra över trafiken från det gamla till det nya systemet.

Vi vägleder dig och ditt företag

Våra personliga företagsrådgivare hjälper dig och ditt företag att ta fram skräddarsydda lösningar som möter era unika affärsbehov. Fyll i dina kontaktuppgifter så hör vi av oss till dig inom kort.