Checklista: Så jobbar du säkert utanför kontoret

Det finns många fördelar med att jobba utanför kontoret. Många upplever bättre fokus och effektivitet när distraktionerna minskar. Men när du tar med dig datorn och mobilen från kontoret så ökar riskerna att någon kommer åt känslig företagsinformation. Jobba säkert när du är utanför kontorets skyddande väggar - här är checklistan!


1. Kör via säkra webbplatser

Använd dig endast av molntjänster och webbplatser där trafiken är krypterad. Det är inte alltid lätt att veta vilka tjänster som är säkra. Titta om du har ett hänglås i adressfältet på webbläsaren och dubbelkolla att adressen du besöker börjar på "https". Logga aldrig in i tjänster eller ange annan känslig information på sidor eller applikationer som inte använder sig av kryptering.

2. Säkrare med VPN
Ett VPN (Virtual Private Network) innebär att du kopplar upp din dator mot företagets nätverk även när du är utanför kontoret. Trafiken skickas först till företagets nätverk och sedan ut på internet. Det är alltså precis som att logga in på datorn på jobbet. Du har tillgång till samma applikationer och intranät. Med ett VPN blir trafiken krypterad och kan inte avlyssnas. Har du inte VPN via ditt arbete så finns även VPN tjänster för privatpersoner tillgängliga att köpa från flera leverantörer i Sverige.

3. Säkra din dator
Om du sitter på ett café och använder ett publikt wifi så är det viktigt att tänka på riskerna med att trafiken inte är krypterad. Det innebär att vem som helst mer eller mindre kan avlyssna vad du gör från din dator/enhet. Så när du sitter på publika "hotspots" är det viktigt att alltid se till att du har din brandvägg aktiverad, antivirus uppdaterad och att din dator har de senaste säkerhetsuppdateringarna. Stäng även av tjänster som t ex fildelning.