Vad är VPN? Snabbguide till virtuella nätverk

Varför ska du använda ett VPN när du jobbar på distans? Här är en snabbguide på fem minuter.


Vad betyder VPN?


VPN betyder virtuellt privat nätverk. Tjänsten gör att du och dina kollegor kan ansluta trådlöst till företagets nätverk oavsett var ni befinner er, genom en krypterad anslutning.

Hur funkar ett virtuellt privat nätverk?


Tjänsten kopplar ihop flera datorer och enheter via internet så att enheterna fungerar som om de skulle befinna sig på samma lokala nätverk. Du kan du surfa anonymt på internet och ändra din geografiska position med hjälp av geoblockering.

Varför använda VPN?


För att tjänsten underlättar väsentligt för företag som har kontor på flera orter. Medarbetarna kan koppla upp sig och jobba över samma lokala nätverk, trots att de befinner sig på annan ort. Medarbetarna kan på ett säkert sätt få tillgång till viktig affärsinformation. Kommunikationen blir snabbare och enklare även när de jobbar på distans. Läs mer om tjänsten här.

Hur säkert är det?


VPN-anslutningen krypterar informationen och gör att skadan blir minimal vid eventuellt intrång och minskar möjligheten för andra bolag och statliga myndigheter att övervaka vad du gör på internet. Trafiken kan inte avlyssnas, med andra ord skyddas din integritet och säkerhet. Det är en viktig del för att öka säkerheten och skydda företagsinformation. Välj en leverantör som du vet är pålitlig och tillförlitlig.  

Vad betyder geoblockering?


Geoblockering betyder att innehållet på en webbsida endast visas för användare i ett visst land, en funktion som är bra att använda för sajter som erbjuder strömmande video. Populära webbtjänster som exempelvis Netflix har landsspecifika restriktioner kring innehållet, med en VPN tjänst kommer man åt innehållet och kan ändra sin geografiska position.

Vad är det bästa med att använda ett VPN?

    • Ditt företag får utökad säkerhet och integritetsskydd
    • Du får enkelt tillgång till företagsinformation även när du inte är uppkopplad till det lokala nätverket (LAN)


Vill du veta mer?

Vi erbjuder två olika tjänster. Antingen terminerar tjänsten i en server som hanteras och ägs av Telenor eller så termineras tjänsten i kundens utrustning. Kontakta en företagsrådgivare så hjälper vi dig.


Relaterade produkter

VPN och APN

Med VPN- och APN-tjänster kan du ansluta trådlöst till företagets nätverk oavsett var du är. Företagsinformationen får ett komplett skydd.