Går ditt behov av surf i vågor? Läs om täckning till sjöss.

Under sommarhalvåret lämnar många kontorets blixtsnabba uppkoppling och ger sig istället ut med båten. Det kallas ledighet. Ändå vill många kunna kolla mejl emellanåt – eller för all del se en film. Hur funkar det egentligen med mobiltäckning och surf längs Sveriges kuster?

Som Telenors nätexpert vet jag hur stor kraft vi har lagt på att bygga ut mobilnätet längs med både väst- och östkust. Just under sommarmånaderna märker vi av en ökad dataförbrukning där. Idag har vi basstationer så långt ut som på Vinga på västkusten och Gotska Sandön på östkusten. Och radiosignalerna för mobiltelefoni når oftast ut långt över öppet vatten

Bra täckning är viktig för sjösäkerheten
Att kunna surfa är faktiskt avgörande för att vara trygg till sjöss. Till exempel så att du kan ladda ner den senaste väderleksrapporten, få uppdateringar till sjökortet och kontakta omvärlden vid nöd.

Täckningstips för dig som är ute med segelbåt
Om du råkar ut för dålig täckning kan du, på egen risk, testa att hissa upp mobilen i masten. Hur sjutton hjälper det? Jo, du kan då få en helt annan vinkel mot mobilmasten – så att du ”kommer runt” berg och skog som blockerar signalerna. Kom bara ihåg att först slå på internetdelning, så att du kan surfa på en annan enhet nere i sittbrunnen.

Utomlands? Inga problem
För den som seglar långt ut till havs kan det hända att man halkar in på grannlandets mobilnät. Men det är inget att oroa sig för – i och med att avgifterna för roaming har slopats inom EU och EES (där till exempel Norge är med). Så surfa på precis som hemma, utan att bekymra dig för höga mobilräkningar.


andres_suazo_750x200.jpg

Andres Suazo, Telenors nätexpert.