Så säkrar ni ett mobilt arbetssätt

Aldrig har förutsättningarna varit bättre för att arbeta mobilt utanför kontoret. Men det kräver också ett nytt säkerhetstänk kring mobiler och surfplattor. Här tipsar vi hur ni bäst undviker att företagsinformation hamnar i fel händer.

Nya appar, allmänt wifi, icke godkända program, uteblivna säkerhetsuppdateringar…Listan över potentiella säkerhetsrisker när man arbetar mobilt kan göras lång. Det positiva är att initiativet och lösningarna för hur man möter riskerna ligger hos företagen. Bra rutiner och tydligt formulerade regler är det absolut bästa sättet för ett företag att minimera riskerna och säkra ett mobilt arbetssätt.

Skapa en mobilpolicy
En tydligt formulerad mobilpolicy behövs för att medarbetare ska förstå vad som gäller kring mobiltelefoni och säkerhet, även när man arbetar utanför kontoret eller befinner sig utomlands. Men det är viktigt att en sådan policy inte blir alltför omfattande och att den är konkret formulerad så att anställda känner att de kan leva upp till den.

Ladda ner vår snabbguide för att komma igång med en mobilpolicy.

Ha en ständig dialog om mobilitet
Förutsättningarna för att arbeta mobilt ändras ständigt och nya säkerhetsrisker uppkommer hela tiden. Se till att ha en öppen dialog (via mail, möten och enskilda samtal) mellan IT-avdelningen och medarbetarna och erbjud de som är mer mobila särskilda utbildningar, exempelvis kring hur man hanterar öppna wifi-nät.

Övervaka era mobila enheter
Mobiler och surfplattor saknar, till skillnad från datorer, inbyggda säkerhetslösningar vilket kan medföra en stor säkerhetsrisk för ett företag. Därför är det klokt att ha ett säkerhetsprogram som övervakar, identifierar och förhindrar attacker mot enskilda mobila enheter.

Spåra era mobila enheter 
Med fler medarbetare arbetandes utanför kontoret ökar förstås risken att en anställd tappar bort eller blir bestulen på sin mobil eller surfplatta. En MDM - lösning (Mobile Device Management) – hjälper er att hantera, säkra, konfigurera, uppdatera inställningar, lokalisera, få rapporter och inventera  mobila enheter. Vid behov går det även att radera känslig information i enheterna på distans.

Ladda ner vår snabbguide för att komma igång med en mobilpolicy.

Vi vägleder dig och ditt företag

Våra personliga företagsrådgivare hjälper dig och ditt företag att ta fram skräddarsydda lösningar som möter era unika affärsbehov. Fyll i dina kontaktuppgifter så hör vi av oss till dig inom kort.