Prylar och teknik Trender och innovation

Spaning från MWC dag 2: Säkerhet, spel och gräsklippare

Den här dagen började med att jag samspråkade med Ojas Rege, Head of Strategy för Mobile Iron som är världsledande inom säkerhet på mobila plattformar. Han berättade att cirka 80 % av dagens dataintrång sker på grund av någon typ av slarv med lösenord. Antingen dålig policy, för enkla lösenord eller för att de inte hanteras varsamt. Och för de anställda är just hanteringen av lösenord ett tidskrävande besvär. Men Ojas Rege förutspår av vi snart är förbi problemet med lösenord på villovägar. Liksom dagens företag har brandväggar och skal som skyddar kontorets nätverk och datorer och VPN som skyddar datorer i hemmet så kommer även mobilerna att säkras. Visionen är att användaren aldrig ska behöva logga in med lösenord. Med hjälp av Touch ID, Face ID och liknande blir mobilen passet som gör dagens lösenordsteknik föråldrad.

Jag hade lite tid över idag för att gå i Hall 8 som ligger längst bort. Där pratade jag med Tesla-gänget som lät mig titta närmare på Formel 1-bilen som verkligen kan ge åskådarna känslan av att sitta i förarsätet och följa loppet i realtid. Lösningen, som naturligtvis baseras på 5G-teknik, är en 360-kamera som sitter på bilen. Du styr den med en app och väljer vy och åt vilket håll du vill titta.

Lite oväntat var också att se det anrika gamla svenska varumärket Husqvarna på mässan. Men ”allt som kan digitaliseras kommer att digitaliseras” blir mer sant för varje dag som går. I Husqvarnas fall handlar det om en appstyrd gräsklippare med spektakulär prestanda: Den klarar att klippa slänter med upp till 70 % lutning.

Eftermiddagen spenderade jag genom att studera olika use-cases relaterade till IoT och 5G. En av de mest intressanta presenterades av Huawei. Snart behövs inte längre en spelkonsol utan du kommer kunna streama ett spel direkt från molnet till din tv. Detta sker över 5G till telefonen som i sin tur använder tv:n som en extern skärm. Handkonsolerna kopplas via blåtand till mobilen. Detta kommer revolutionera hela spelindustrin! Idag säljer Microsoft, Sony och andra konsoler som knappt täcker kostnaden. Sannolikt går de back på själva konsolen. I och med introduktionen av 5G tror jag spelindustrin kommer att förändras i grunden.

Maten på mässan då? Nja, mycket folk, höga priser och alldeles för få platser att sitta på gör väl att mässan inte är någon kulinarisk höjdpunkt. Maten består mest av baguetter, trekantsmackor eller någon enklare wrap. Det är tur att Spanien i övrigt bjuder på ett fantastiskt kök så man kan äta sig mätt på tapas och liknande på kvällarna. Men dagarna på mässan innehåller inte mycket fibrer och väldigt begränsat med nyskapande idéer. Så känner du någon som ligger i framkant vad gäller catering och näringsrik kost: Kom hit, jag längtar efter dig!

Andreas Kristensson, Innovationsansvarig Telenor Företag