Streamingsäkra din ledighet

Under sommarledigheten är streamingtjänster en viktig reskompis för många. Samtidigt har man ofta sämre internetuppkoppling än på kontoret och hemma. Här kommer därför några användbara tips.

1. Dela med dig av surfen
Har någon i familjen eller kompiskretsen extra mycket surf? Låt den personen köra internetdelning – dvs. dela med sig av sin mobils 4G-anslutning genom wifi. Funktionen finns på både iPhone och Android-telefoner.

2. Koppla upp router, tv-spel eller Apple TV via mobilnätet
Det smidigaste sättet är att köpa en billig router i din närmaste teknikaffär och beställa ett extra sim-kort från din mobiloperatör. Sedan stoppar du in simkortet i routern – och får ett wifi som du kan ta med dig överallt. En annan lösning är att använda internetdelning från din mobiltelefon (se föregående punkt).

3. Skicka upp mobilen i flaggstången eller segelmasten
Har du dålig täckning kan det vara en bra idé att, på egen risk, få upp mobilen på en högre höjd. Till havs kan det fungera med masten, i sommarhuset kan flaggstången utgöra en lösning. Se bara till att först sätta på internetdelning på mobilen, så att enheterna ”längre ner” kan surfa. Glöm inte heller extrabatteri.

4. Ta med extrabatteri
Filmtittande drar mycket batteri, eftersom du hela tiden laddar data och har en tänd skärm. Dra ner skärmens ljusstyrka och använd ett extrabatteri – det gör stor skillnad. Du vill väl inte bli utan underhållning efter halva resan? Se bara till att säkra tillgången på extrabatteri innan du åker.

5. Ladda ner filmer innan resan
En del streamingtjänster har ett offline-läge. Det betyder att du kan ladda ner filmer när du har internet för att sedan titta på dem när du saknar internet. Är du redan på resande fot så försök hitta ett wifi, exempelvis på ett café eller en restaurang – och ladda ner några filmer innan du åker vidare.

Varför kan jag inte surfa så bra på vissa flygplatser?

I samband med flygresor lägger vissa märke till att mobilnätet är lite segt när de väntar i gaten. Det beror på att en flygplats är en väldigt komplex miljö för mobiltäckning. Dels är det många människor som rör sig på en liten yta, dels är det stora byggnader i betong och stål. Dessutom är det ”trångt” i luften – på grund av alla andra radiosignaler som finns på en flygplats.