Var sak har sin tid – åtminstone på internet of things

Sakernas internet, eller internet of things (IoT), är enkelt förklarat prylar som ansluts till nätet – för att prata, lyssna eller utföra uppgifter. Den mer avancerade beskrivningen av IoT: Detta är framtiden!

I takt med att fler saker kopplas upp till internet kan företag bli effektivare, vardagen bekvämare och samhället tryggare. Anledningen är att dessa maskiner och apparater blir smartare. Tidigare jobbade de på ovetandes om omgivningen – och omgivningen jobbade på ovetandes om dem. I framtiden kommer istället allt och alla att kunna gå hand i hand.

Det har redan börjat

Vill man ha konkreta case från sakernas internet är det bara att se sig omkring. Ta till exempel nya bilar, de har ofta förmågan att koppla upp sig. Det gör det bland annat möjligt att låna ut bilen till andra med hjälp av virtuella nycklar och att bilen själv kontaktar räddningstjänsten vid en olycka. Med andra ord blir bilägandet både effektivare och tryggare tack vare uppkopplingen. När de självkörande fordonen sedan gör entré på bred front kommer internet att vara avgörande för både säkerheten och ett optimalt trafikflöde.

Nästa generations mobilnät förändrar allt

Många anser att lanseringen av 5G innebär en revolution. Kapaciteten kommer att vara jämförbar med fiberuppkopplingar, vilket ger utrymme för drift av exempelvis industrirobotar och autonoma grävmaskiner. Det är sådant som verkligen kommer att förändra samhället och ekonomin, även om det kanske låter coolare med kylskåp som automatiskt beställer ny mjölk när den gamla tar slut.

Vilka branscher påverkas?

Gissningsvis alla, men självklart i varierande grad. Den som driver en livsmedelsbutik kan bli effektivare genom smidigare logistik och bättre resursutnyttjande. Den som äger en fabrik kanske däremot kan upphöra med allt manuellt arbete ”på golvet”. På Telenors testlabb för IoT ser vi redan idag en stor blandning av kunder som vill ha hjälp att komma vidare.

Ett tips – vänta inte med att utveckla ditt företag

Ganska snart startar vi på Telenor de första basstationerna i 5G-nätet. Det är inte då man ska börja fundera på möjligheterna med IoT, det är då man ska ha funderat färdigt. I alla fall om man inte vill bli förbisprungen.

Läs mer om Internet of Things här

Kontakta oss

Nyfiken, peppad eller fundersam?
Prata med en expert

Vill du veta mer om sakernas internet – och vad det innebär för just dig och ditt företag? Tveka inte att kontakta Telenors IoT-specialister. Du kan få hjälp hela vägen från idéarbete till teknisk implementering. Lämna dina uppgifter i vårt formulär så hör vi av oss inom kort.