Vardagen som digital nomad

Som designchef på Mojang var Tobias Ahlin med och utvecklade Minecraft – ett av världens mest populära spel. Han var också med i uppstarten av Spotify och har hunnit med att bo i San Fransisco och verka i världens förmodligen modernaste företagskulturer. Med andra ord har Tobias erfarenhet av hur den digitala revolutionen förändrat hur vi agerar, tänker och arbetar.

När det handlar om samtal föredrar Tobias att ses. Han tycker helt enkelt att man förstår varandra bäst när man är i samma rum. Andra delar av arbetet kan enligt honom göras mer effektivt på distans. Är du på en plats där du trivs tillförs positiv energi. Kanske för att du vet att när jobbet är klart kommer du kunna träffa vännen som bor där. Eller ”bara vara” – i ett annat land, en annan stad eller närmare naturen.

Småprat och långsamhet viktigt
Men för att jobba bra på distans krävs också känslan av tillhörighet. Tobias berättar att han kan gå ut i sitt nätverk och berätta att ”imorgon befinner jag mig …” med förhoppningen att kunna träffas och sitta på ett kontor och jobba. Anledningen är att kollegiala samtal vid kaffemaskinen kan vara viktiga. Om Tobias får välja jobbar han gärna halva dagen på en plats där han känner gemenskap.

– För att må bra i längden behöver du alltid ett inkännande samtal. Man förutsätter att det ska vara en kollega, men det kan lika gärna vara någon annan du litar på, säger Tobias.

Enligt Tobias kan det också vara positivt att ”bara” ha tillgång till mobilen som arbetsverktyg. Att skriva på mobilen tar längre tid än att skriva på dator, vilket gör att han måste tänka annorlunda. Med mobilen som anteckningsblock kan han välja en bänk i en skog. I vissa faser av arbetsprocessen är ett långsamt verktyg att föredra.

– Jag tycker om att skriva på mobilen, säger Tobias.

Nomaderna blir fler
Begreppet ”digital nomad” blev populärt för några år sedan. Detta som beskrivning av dem som gjort det till en livsstil att ta med sig jobbet ut i landet och världen. Allt började i Silicon Valley där den stenhårda konkurrensen både har trissat löner och bostadspriser. Lösningen för såväl arbetsgivare som anställd har blivit anställningsavtal som medger distansarbete. Idag har liknande avtal blivit allt vanligare. Speciellt inom IT-branschen.

– Svenska företag förstår inte att de tävlar med företag i övriga världen som är öppna för att anställa medarbetare som jobbar på distans, berättar Tobias.

Bästa landet att jobba i?
Genom mobildelning, eller tethering som heter på engelska, kan man idag koppla upp sig nästan oavsett var man befinner sig. Enligt Tobias fungerar distansarbete via tethering i stort sett lika bra överallt – även i fjärran småstäder där övrig infrastruktur kan lämna en del att önska.

Själv säger sig Tobias alltid ha rest till vänner och att han haft ett ”eventbaserat” resande, vilket betyder att han rest till en stad för att se en föreställning eller vara med på en fest. Många av hans kollegor tänker på ett liknande sätt. Gillar man skidåkning eller surf planerar man arbetslivet efter var man kan åka skidor eller surfa.

– Jag tror att lyckan kommer av att leva ett liv med mycket omväxling. När man jobbar på distans kan man konstant skapa omväxling – och känslan av lycka, säger Tobias.


Fotograf: Agnes Stenlund