Forskning: Därför kommer hemarbete bli det ”nya normala”

Under pandemin förutspåddes en framtida kontorsdöd. Men nu visar ny forskning att kontoren kommer leva vidare – samtidigt som vi jobbar hemifrån minst en dag i veckan.

När pandemin gjorde intåg i våra samhällen förvandlades miljontals hem världen över till temporära arbetsplatser. Distansarbete var etablerat i Sverige sedan innan, men den snabba utvecklingen mot en mer flexibel arbetssituation har påskyndats ytterligare.Nu visar en omfattande amerikansk studie med 30 000 svarande, gjord på uppdrag av National Bureau of Economic Research, att distansarbete med stor sannolikhet är här för att stanna.

Anledningen? Fördelarna för arbetsgivarna och medarbetarna är helt enkelt svåra att bortse ifrån.


Högre produktivitet är ett av de främsta skälen när forskarna, som har sitt säte på bland annat Stanford University, ska förklara varför många föredrar distansarbete. När alla arbetade hemifrån krossades även tidigare fördomar om att hemmajobbare flyr arbete genom att inte vara på det fysiska kontoret.Samtidigt har stora investeringar gjorts inom området de senaste åren. Dels har företagen uppdaterat både sin tekniska utrustning och relevant programvara för att möjliggöra distansarbete. Dels har varje amerikan investerat drygt 5000 kronor och 15 timmar på att göra sitt hem mer anpassat till att kunna jobba i – vilket tyder på att många ser distansarbete som en del av en mer långvarig trend.

Minst en dag i veckan (20 procent av den totala jobbtiden) tror deltagarna i studien att de kommer jobba utanför kontoret. Konsekvenserna av detta kan bli mindre levande stadskärnor när färre personer spenderar tid och pengar där – men samtidigt kan andra delar av landet leva mer när personer är mindre geografiskt beroende när de söker nya jobb.


Vi vägleder dig och ditt företag

Våra personliga företagsrådgivare hjälper dig och ditt företag att ta fram skräddarsydda lösningar som möter era unika affärsbehov. Fyll i dina kontaktuppgifter så hör vi av oss till dig inom kort.