Innovation och inspiration på Techarenan 2019

Den 24 april var Telenor på plats som partner på Techarenan Summit. Ett spännande event som samlar entreprenörer, etablerade företag och politiker för diskussioner och nätverksutbyte. Så vad är på allas läppar år 2019? Samarbete är och kommer att bli viktigare för företag. Ledarskap, digitalisering och hållbarhet är andra heta ämnen.

I samband med att anmälan öppnas till årliga entreprenörstävlingen Serendipity Challenge hölls eventet Techarenan Summit på Stockholm Waterfront Congress Centre. Intresset för tävlingen och eventet har växt för varje år och i år var det nästan 4000 besökare på öppningseventet. Finaldagarna äger rum senare under Almedalsveckan i Visby.

På eventet samlas entreprenörer men även större etablerade bolag samt investerare och politiker. Det är alltså ett perfekt tillfälle att nätverka och utbyta erfarenheter. Tävlingen är öppen för startup- och tillväxtbolag inom alla branscher, och det märktes då det var stor bredd på de entreprenörer som visade upp sig. Det var allt från ekologisk e-handelsbutik, digital utbildningsplattform, nya lösningar inom IoT och till och med en livs ”levande” social robot. Sverige flödar definitivt av innovation och drivkraft.

Jobba bättre tillsammans
Intressant var att samarbete var ett ämne som kom upp flera gånger i diskussionerna under eventet. Det kommer att bli allt viktigare i en digital snabbrörlig tid där man inte har tid att vänta utan måste agera. En del företag har startat techhub, pitch morning eller investerar och börjar samarbeta med andra företag. Även under föreläsningen Cyber Security pratade man om hur viktigt det är, framförallt för mindre företag, att ingå partnerskap när det gäller säkerheten då digitala tjänster gör infrastrukturen mer sårbar.

Med Jobba bättre tillsammans lyfter Telenor vikten av smartare samarbete, och att vi står inför nästa era – samarbetsrevolutionen.

Digitalisering
Att digitalisering diskuterades flitigt och var en del av agendan på Techrenan var inte oväntat. Sverige är ett av världens mest uppkopplade länder och att hänga med i den digitala utvecklingen har blivit kritiskt för företag. I paneldiskussionerna pratade de etablerade företagen om deras digitala resa och hur de har ställt om. Från startup-företagen fick vi istället många exempel på hur digitala verktyg är en del av affärsidén från start eller faktiskt har hjälpt företaget att kunna växa snabbare. Mycket intressanta diskussioner och spännande vinkel på hur etablerade bolag kan lära av mindre startupbolag.

Ledarskap och hållbarhet
Kunderna är mer medvetna idag och kräver mer. Därför behöver vi lära oss kundens beteenden och möta deras krav. Under föreläsningen Leading Through Transformation diskuterades bland annat varför ledarskap har blivit viktigare. Ledare idag måste våga ta beslut men också representera rätt värderingar och vara mer tillgänglig. Kunden kräver öppenhet och transparens. Närproducerat, lokalt, hållbarhet och medvetenhet var flera ledord för framtiden.

Fylld av tankar och framförallt inspiration lämnar vi Techarenan 2019. Med den innovation och energin ska det bli mycket intressant att se vad vi har att vänta nästa år.