Man ska ha (uppkopplad) husvagn

Nästan allt i vår vardag är nu uppkopplat. Alltifrån röststyrda lampor, till tidsinställda rullgardiner och app-anslutna tvättmaskiner. Att enkelt kunna styra sina prylar genom mobilen är idag något allt fler efterfrågar. Inte minst husvagnsägare, som vill kunna ha koll på såväl temperatur som el och vattennivåer, även på distans. En sådan tjänst har IT-konsultbolaget Netmine utvecklat tillsammans med husvagnsbolaget Hobby.

- Produkten HobbyConnect+ skapar fantastiska möjligheter för husvagnsägare att kunna ha koll på sin husvagn på distans, var man än befinner sig. Har man exempelvis husvagnen stående på en camping uppe i Jämtland och vill åka dit över helgen, kan man redan innan sätta på värmen så det är varmt när man kommer fram, förklarar Johan Kristins, systemutvecklare på Netmine.

johan_kristins_netmine_750x250.jpg

Netmine, som kommer från Värnamo, utvecklar gränsöverskridande produkter mellan sina affärsområden. Bolaget har en fot inom IT-teknik, och den andra inom utveckling och IoT. Genom att kombinera dessa två expertområden utvecklar Netmine helt kundspecifika lösningar – vilket var precis vad de gjorde för husvagnsbolaget Hobby.

Med HobbyConnect+ kan du styra husvagnen på distans

Många känner nog igen sig i att komma fram till ett lite för kallt sommarställe. Eller i att försöka minnas om man har fyllt på det som behövs. Med HobbyConnect+ kan man via appen i mobilen enkelt hålla koll på allt ifrån om batteriet är tillräckligt laddat, om det finns vatten i tanken och hur varmt det är i och utanför husvagnen. Istället för krångliga paneler inne i husvagnen styrs allt via ett enkelt gränssnitt i mobilen eller surfplattan. Anslutningen kan upprättas med såväl bluetooth som via nätet.

HobbyConnect_750x250_2.jpg

- Det var när en av våra anställda skulle köpa husvagn som vi kom på idén. När vi sedan smygstartade projektet MyHobby under hösten 2014 visste vi inte exakt vad som väntade, men det kom att bli mycket större än vi anade, berättar Johan Kristins.

Netmine utvecklade både hårdvara till husvagnen och en app. Koncept köptes av Hobby Husvagnars nordiska agent och togs i bruk redan under 2015. Ett år senare stod det klart att Hobby Wohnwagenwerk, den största anläggningen inom husvagnsbranschen i Europa, skulle börja sälja systemet som tillval i alla husvagnar och husbilar framöver. Idag installeras Netmines hårdvara direkt vid produktion i fabriken i Tyskland.

Telenor blev den perfekta leverantören för uppkoppling

- För oss var det väldigt viktigt att hitta en partner i en teleoperatör med lång erfarenhet och stor närvaro i Europa, då många av Hobbys kunder inte bara finns utomlands utan också rör sig runt hela Europa med sina vagnar, förklarar Johan Kristins.

Med Telenors tjänster överförs data från husvagnen genom ett säkert APN, en separat kanal inom Telenors nätverk, till molnet och vidare till appen i husvagnsägarens mobiltelefon.

- Netmine skapar innovativa lösningar som i det här fallet förenklar livet för många husvagnsägare. Vi på Telenor strävar alltid efter att föra utvecklingen framåt och hjälpa företag att ta sin affär till nästa nivå genom nya tekniska lösningar. Med vår internationella närvaro såg vi stor potential i fallet med HobbyConnect+, och ser fram emot att fortsätta utveckla konceptet tillsammans med Netmine, säger Andreas Kristensson, Head of IoT och New Business på Telenor.

Andreas_Kristensson_750x260.jpg

De flesta applikationer Netmine gör har en bred användbarhet och de ser därför stora fördelar med stundande 5G, som ger både stabilitet, täckning och strömsnålhet. Det gäller inte minst för användningen av HobbyConnect+.

- I en husvagn är resurseffektiva produkter att föredra då tillgången till el kan vara begränsad. Vi ser stora fördelar med att använda 5G i just HobbyConnect+, bland annat av den anledningen. 5G skapar också en ny nivå av trygghet när man är långt ifrån husvagnen och vill kunna ha koll på att allt står rätt till, säger Johan Kristins.


Är ditt företag redo för IoT?

Boka rådgivning med en av våra IoT-specialister. Genom att kartlägga era behov kan vi tillsammans hitta en skräddarsydd lösning som passar just er verksamhet.