Nu rustar vi industrin för 5G

Som första operatör i världen har Telenor Sverige tecknat avtal om att ingå i Ericssons globala partnerprogram Industry Connect för att möjliggöra nya uppkopplade lösningar inom tillverkningsindustrin.

– Det här är ett viktigt steg för oss i att driva utvecklingen med 5G och den uppkopplade framtid som står för dörren inom industrin. Snabb och tillförlitlig trådlös uppkoppling på fabrikerna är av avgörande betydelse i sammanhanget. Vi är stolta över att vara den första operatören som nu tillsammans med Ericsson kan hjälpa industrin att öka innovationstakten inför det teknikskifte som stundar, säger Kaaren Hilsen, VD för Telenor Sverige.

Färdig 5G-lösning för tillverkningsindustrin

Tillverkningsindustrin är inne i en stor omvandling, där processer, produkter och tjänster blir allt mer digitala och uppkopplade. Men uppkopplingen sker ännu främst via kabel, vilket drar ner effektiviteten och flexibiliteten i verksamheten. Med Ericsson Industry Connect kan Telenor Sverige nu förse kunder med den senaste trådlösa tekniken och en förkonfigurerad lösning som kan införas snabbt i industriella miljöer för att bereda vägen för 5G och framtidens smarta fabriker.

Genväg till Industri 4.0

– Vi är väldigt glada över att kunna inleda det här samarbetet med Telenor Sverige som är först ut med Ericsson Industry Connect till marknaden. Säker, tillförlitlig och trådlös uppkoppling med låg fördröjning är ett måste för att på allvar kunna ta klivet in till nästa fas av den industriella utvecklingen, Industri 4.0. Med Ericsson Industry Connect kan Telenor Sverige nu erbjuda sina kunder en unik lösning som ökar effektiviteten och produktiviteten på de smarta fabriksgolven, säger Åsa Tamsons, Senior Vice President och chef för affärsområde Technologies & New Businesses, Ericsson.

Tillverkningsindustrin först ut

5G med sin höga kapacitet och låga fördröjning kommer att göra det möjligt för mängder av sensorer, datatunga system, robotar och självgående fordon att kopplas samman trådlöst för att göra verksamheterna mer automatiserade och effektiva. Telenor Sverige ska bygga ett rikstäckande 5G-nät som fullt utbyggt når 99,9 procent av landets befolkning. Ambitionen är att påbörja utrullningen under 2020.

– Den fjärde industriella revolutionen är igång och tillverkningsindustrin kommer att vara bland de första att dra nytta av 5G på allvar. Därför är det viktigt att vi är ute tidigt och utforskar möjligheterna tillsammans med våra kunder och partners. Det nya samarbetet med Ericsson är strategiskt viktigt för oss, och under året kommer vi att köra igång med kundpiloter, installationer och inleda fler spännande partnerskap inom området, säger Andreas Kristensson, affärsutvecklingschef på Telenor Sverige.

Läs Ericssons pressrelease här

Om Telenor Sverige och Ericsson
Industry Connect

Ericsson Industry Connect är en förkonfigurerad paketlösning för privata mobila nätverk, skräddarsydd för företag och smarta fabriker i tillverkningsindustrin. Avtalet ger Telenor Sverige som första operatör i världen möjligheten att erbjuda sina kunder en lösning som är enkel att både implementera och skala för att ta nästa steg i utvecklingen mot framtidens smarta fabriker, med ökad produktivitet, säkerhet och större flexibilitet i verksamheten.

Bildtext: Kabeln är klippt! Åsa Tamsons, Senior Vice President och chef för affärsområde Technologies & New Businesses och Jenny Lindqvist, chef för Nord- och Centraleuropa från Ericsson firar tillsammans med Kaaren Hilsen, VD för Telenor Sverige, och Andreas Kristensson, Affärsutvecklingschef Telenor Sverige.