Tips för att bli en bra digital ledare

Släpp på prestigen och låt olika arbetsteam arbeta mer självständigt i sin egen takt. Det är en av grundfaktorerna för att lyckas med digitaliseringen på ett företag menar Beata Wickbom, digital strateg på HejDigitalt.

Många chefer känner sig otillräckliga och stressade inför den digitala transformation som sker på många arbetsplatser. Trycket på företagsledare att jobba mer digitalt och med digital innovation ökar och ibland har de anställda bättre digitala kunskaper än vad chefen har. 

Beata Wickbom understryker att man aldrig är ensam och att det handlar om att låta nyfikna och kunniga medarbetare ta tillräckligt med plats.

– Det handlar om att vända den digitala ångest du känner som chef till en drivkraft. Och det gör man bäst genom att ha en öppen dialog på företaget kring vad som behöver göras och varför.

Därmed kan man också identifiera ”interna eldsjälar” som både vill och kan lite mer än övriga.

– Låt dessa vara med och utforma strategin i ett tidigt skede och sedan leda den digitala transformationen i olika arbetsgrupper. Först då kommer du, som chef, kunna driva din organisation och dina anställda i rätt riktning, säger Beata Wickbom.

Hon delar med sig av följande tips som fungerar som en checklista att hålla minnet för att lyckas som digital ledare:

Framgångsfaktorer:

  • Mod och öppenhet är nyckelord i ledarskapet
  • Låt olika team jobba i olika takt
  • Planera mindre - experimentera mer

Smarta tips:

  • Jobba i transparenta projektverktyg som Trello och Slack
  • Skippa förstudien - gör en prototyp i stället
  • Sjösätt initiativ som får jobba snabbare än den övriga organisationen

Vad behöver ditt företag?

Andreas, Fredrik och Madeleine är tre av våra stjärnsäljare som gärna vägleder ditt företag med unika kommunikationslösningar. Allt du behöver göra är att lämna dina kontaktuppgifter så kontaktas du snart.