Framtidens kontor – grönt, skönt och sömlöst

Under digitaliseringens barndom siades att allt som kan bli digitalt kommer att bli det. Nu när digitaliseringen är på god väg att bli vuxen har mycket förändrats, inte minst våra arbetsplatser. Hur framtidens kontor kommer se ut går inte helt att förutspå, men hitåt pekar några av trenderna.

Den bästa kollegan är den som är frisk och personalhälsa kan vara en inredningsfråga. En skotsk studie visar att kontorsarbetare mellan 45 och 54 år sitter mer än den genomsnittlige pensionären – vilket ökar risken för en rad sjukdomar. Ett kontor där medarbetarna står och är mer fysiskt aktiva är alltså hälsosamt. Samtidigt krävs en miljö som är trivsam.

Inred med grönt

Bland inredningsarkitekter har biofilisk design (läran om relationen mellan människan och naturen) nästan blivit ett måste. Forskning inom biofili visar nämligen att naturnära element har en lugnande men energigivande effekt på oss människor. Tänk hur du känner efter en skogspromenad. Bland världens mest framgångsrika företag som Amazon och Google är de gröna växtväggarna något som bidrar till att främja medarbetarnas välmående och företagens produktivitet. Så bli inte förvånad om du möts av ett porlande vattenfall på ditt nästa kontor.

Sömlösa samarbeten

Den ikoniske regissören Ingmar Bergman sade en gång ”tekniken måste vara fjäderlätt” och med det menade han exakt så. När du inte funderar över hur en applikation eller skärm fungerar fokuserar du bara på det du ska göra eller visa. Fjäderlätt. På framtidens kontor ska du kunna samarbeta lika bra oavsett om du jobbar på hemifrån, är på resande fot eller står framför kollegorna i konferensrummet. En studie gjord av analysföretaget Humanize visar att ”en subtil förändring av kontorsmiljön” stärker den interna samarbetsförmågan. Det kan gälla allt från val av digitala tjänster till var man placerar sina rekreationsytor. I deras studie har en europeisk storbank, genom att förändra sin kontorsmiljö, ökat vinsten med 11 %.

Dela upp olika ytor

Några presterar bäst när det är tyst och lugnt, andra kommer mer till sin rätta om de kan agitera högljutt i grupp. Ett företag som tagit fasta på detta är Göteborgsbaserade Football Addicts som själva säger sig ha byggt ”världens bästa kontor”. I detta utvecklar de sin framgångsrika app Forza Football som idag har miljontals användare världen runt. Deras lokal är uppdelad i ljud- och aktivitetszoner. Vid entrén ligger en aktiv zon där man kan socialisera, äta lunch och spela shuffleboard. En våning upp är en tyst zon där man arbetar, antingen i öppet kontorslandskap eller i ljuddämpade mötesrum. På tredje våningen har de en avslappningszon som består av bibliotek och meditationsrum. Självklart finns överallt gott om gröna växter.

Digital kaffepaus

I en tid då många lever, eller drömmer om att leva, som digitala nomader glömmer många att även nomader behöver känna gemenskap. Någonstans under en palm i ett fjärran land samlas de kring kaffemaskinen och nickar i samförstånd. Kanske samtalar de lite kort om vädret eller vad de ska göra när arbetsdagen är slut. Därefter går de tillbaka till sina skärmar där de fortsätter att jobba. Kanske ringer, chattar eller delar dokument med kollegorna på hemmakontoret.

Nu som i framtiden är en sak säker: Varje ambitiöst företag kommer göra sitt bästa för att få så många som möjligt att trivas på jobbet – i egna rum, på ett aktivitetsbaserat kontor eller som nomader på drift. Huvudsaken är att jobbet blir gjort.

Vi vägleder dig och ditt företag

Våra personliga företagsrådgivare hjälper dig och ditt företag att ta fram skräddarsydda lösningar som möter era unika affärsbehov. Fyll i dina kontaktuppgifter så hör vi av oss till dig inom kort.