”En extrovert person hämtar energi utifrån och får kraft och motivation
av att vara med andra människor..”

 

Annika R Malmberg
Framgångsexpert
Framgångsexperten Annika R Malmberg

Samarbeta smart

Ladda ner rapport

När jaget kommer före laget

Vi är mitt i en samarbetsrevolution. Men ett framgångsrikt samarbete är inget som händer av sig självt. Det är något som uppstår när vi slutar utgå från oss själva. Hur lätt är det egentligen?

Vi tror att vi känner oss själva och våra kollegor utan och innan, men så är sällan fallet. Det kan skapa problem på våra arbetsplatser. Enligt framgångsexperten Annika R Malmberg handlar samarbete om mer än bara dig själv.

 

”Det vanligaste felet i alla typer av samarbeten och relationer det är att människor utgår från sig själva..”


– Det vanligaste felet i alla typer av samarbeten och relationer är att människor utgår från sig själva och tror att alla är som jag och då uppstår det missförstånd.

Extrovert eller introvert
Att alla människor är olika har nog inte undgått någon. Men frågan är hur bra vi egentligen är på att läsa av våra olikheter.

– Det är bra att känna till att människor skiljer sig åt i temperament och sätt att vara. En introvert person är lite mer avvaktande och kanske inte lika snabb på bollen men däremot bättre på att slutföra. Extroverta människor hörs på möten, kommer med initiativ och har väldigt lätt för att prata eller säga vad de tycker.

En annan sak som kan vara bra att känna till är att extroverta och introverta personer har helt olika behov.

– En extrovert person hämtar energi utifrån och får kraft och motivation av att vara med andra människor och jobba i stora projekt och mycket högt tempo. Om du är introvert hämtar du kraften inifrån och det betyder att du behöver mer tid för dig själv för reflektion, för att fundera eller att få vara i mindre grupper.

Vi måste ta ansvar

Annika menar att en viktig sak för att samarbetet ska fungera är att vara öppen med vem man är.

– Ta ansvar för att lära dig vem du är och tala sedan om det för andra så att de förstår vad du behöver. Det blir som en bruksanvisning för hur du fungerar.

Vi kanske inte är världsbäst på att samarbeta. Men vi har alla möjligheter att bli det – så länge vi har verktygen som gör det möjligt för alla att jobba på sina egna villkor.


  

Framgångsexperten Annika R Malmberg

Om Annika R Malmberg

Annika är föreläsare/författare och framgångsexpert. Hennes främsta fokus ligger på samarbete, team och ledarskap. Hon menar att alla människor är olika och att vi ser världen på olika sätt. Utifrån det budskapet vill hon ge oss de bästa verktygen för att vi ska lyckas kommunicera och samarbeta med varandra – trots våra olikheter.

  

Mer lästips

Ny Sifo-rapport: ”Från digital frustration till effektivt samarbete”

Det digitala samarbetet fungerar långt ifrån smärtfritt. Läs vår nya rapport om utmaningar och framgångsfaktorer.