”Vi ser oss som den intelligentaste arten på jorden.”

Michael Kazarnowicz
Expert inom organisationsutveckling
Michael Kazarnowicz, expert inom organisationsutveckling

Samarbeta smart

Ladda ner rapport

Rädslan för den mänskliga roboten

När tekniken plötsligt blir mänsklig och gränsen mellan människa och maskin suddas ut, växer rädslan för att inte längre vara behövd. Men hur stor sannolikhet är det egentligen att en robot kommer att ersätta vårt jobb?

Den digitala världen har blivit vår verklighet samtidigt som tekniken har fått allt större utrymme på våra arbetsplatser. Så pass mycket att vissa jobb sägs försvinna inom en snar framtid. Frågan är om det finns en anledning att vara rädd?

Michael Kazarnowicz, expert inom organisationsutveckling, menar att rädslan för robotar sträcker sig långt tillbaka i tiden.

– Tittar vi på sci-fi filmer som handlar om AI så har de under en väldigt lång tid varit extremt dystopiska i västvärlden.

Vår syn på intelligens
Enligt Michael handlar rädslan om att det skulle finnas något smartare än människan.

– Det handlar om vår egen syn vi har på intelligens och vår rädsla för vad som händer när något intelligentare än oss som kommer och helt plötsligt kräver samma privilegier som vi anser oss ha. Vi har ingen bra definition på intelligens men vi ser oss som den intelligentaste arten på jorden.

Robotar låter oss fokusera på människan
Att se AI som en potentiell fiende istället för en vän tror Michael kan göra det svårt för oss att få in robotar på våra arbetsplatser. Han menar att vi i västvärlden istället skulle tjäna på att titta på hur samarbetet med robotar ser ut i Japan.

"I Japan handlar det om att låta robotar hjälpa till att låta människor vara mer mänskliga."


– I Japan handlar det om att låta robotar hjälpa till att låta människor vara mer mänskliga eftersom robotarna kan ta de tunga lyften. Det gör det möjligt för en person som kanske inte klarar av tunga lyft att jobba inom vården. Samtidigt som människan kan fokusera på just det här mellanmänskliga som är så otroligt viktigt.

Framtidens arbetsplats
Samtidigt kan man undra hur samarbetet med robotar kommer att se ut i framtiden.

– I framtiden så tror jag inte att man kommer vilja ha en mänsklig doktor eller bara en AI-doktor. Man kommer vilja ha en mänsklig doktor som har en AI-assistent. Jag tror att det samarbetet kommer bli mycket mer påtagligt i alla sfärer. Vi kommer ha digitala assistenter som gör det här som inte vi inte är bra på och låter oss göra det som vi faktiskt är superduktiga på.

Om du kommer dela skrivbord med en robot i framtiden återstår att se. Men oavsett om roboten sitter vid ditt skrivbord eller i din dator, så kommer den göra det av en anledning och det är inte för att konkurrera ut dig – utan för att underlätta ditt arbete.

Med hjälp av rätt teknik så kan du göra ditt arbete lite lättare redan idag.


Om Michael Kazarnowicz

Om Michael Kazarnowicz

Michael Kazarnowicz har en bakgrund som digital strateg, innovationschef och kommunikationsansvarig. Han föreläser bland annat om digitaliseringens effekter på organisationer och företag och om framtidens smarta kontor. Michael har en positiv inställning till AI och ger oss helt nya insikter kring robotar och hur de kan underlätta vårt jobb.

  

Mer lästips

Ny Sifo-rapport: ”Från digital frustration till effektivt samarbete”

Det digitala samarbetet fungerar långt ifrån smärtfritt. Läs vår nya rapport om utmaningar och framgångsfaktorer.