”Det vi måste göra för att komma in i det nya paradigmet är att bygga förtroende för att folk faktiskt jobbar.”

Tobias Ahlin
Experience Design Director
Tobias Ahlin, Experience design director

Samarbeta smart

Ladda ner rapport

Vad du gör är inte var du sitter

Tekniken har förvandlat traditionella kontor till parkbänkar, caféer och flygplatser. Det fria arbetslivet har aldrig varit mer tillgängligt. Men hur ska vi egentligen kunna anpassa våra gamla kontorsvanor till den nya arbetsplatsen?

Digitaliseringen har gjort det möjligt att arbeta var vi vill, när vi vill. Helt på våra egna villkor. Men ibland kan steget till att arbeta på distans kännas längre än vad det egentligen behöver vara.

Tobias Ahlin, experience design director, har själv arbetat på distans och menar att han aldrig känt sig friare.

– Jag har jobbat på ett techbolag i San Francisco, i ett team med ungefär lika många tidszoner som medlemmar. Det var där jag för första gången kände att jag arbetade i framtiden. Jag har aldrig jobbat så effektivt, men samtidigt haft så mycket frihet.

"Jag kanske vill gå upp tidigt på morgonen, arbeta två timmar och sen ta en paus på sex timmar, för att sen jobba fyra till sex timmar på kvällen."

Tobias är övertygad om att distansarbete är bra eftersom alla människor har olika rutiner och behov.

– Jag kanske vill gå upp tidigt på morgonen, arbeta två timmar och sen ta en paus på sex timmar, för att sen jobba fyra till sex timmar på kvällen, eftersom det passar min dag eller livsstil.

För att komma ur våra gamla vanor krävs ett förtroende för att våra anställda jobbar.

– Vi har en tradition av stämpla in och stämpla ut. Förut gjorde vi det med kort och vi gör det än idag, genom att vi ska vara synliga på våra arbetsplatser. Det är så jag vet att mina medarbetare jobbar. Vi har svårt att komma ur de gamla vanorna. Det vi måste göra för att komma in i det nya paradigmet är att bygga förtroende för att folk faktiskt jobbar, och det är jättesvårt.

"Varför ska man inte låta någon jobba hemifrån ifall hen gör något fantastiskt?"

Enligt Tobias ligger problemet i att vi ofta fokuserar på fel saker. För att kunna arbeta på distans behöver vi istället byta fokus från var vi jobbar till vad vi levererar.

– Det vi behöver för att bygga förtroende för att jobba på distans är att börja fokusera på vilka resultat man levererar. Vi måste helt enkelt byta vad vi fokuserar på, och vi bör för allas skull flytta vårt fokus från hur, när och var vi jobbar till vad vi levererar. Varför ska man inte låta någon jobba hemifrån ifall hen gör något fantastiskt?

Steget till att arbeta på distans behöver inte vara så långt som vi tror. Med rätt lösningar och verktyg är framtidens arbetsplats inte längre bort än imorgon.

 

Om Tobias Ahlin

Om Tobias Ahlin

Tobias Ahlin arbetar i grunden som experience design director. Han föreläser även om digital produktutveckling, trender och innovation. Tobias intresserar sig för hur framtidens trender påverkar olika branscher och är övertygad om att distansarbete gör oss effektivare. Han delar med sig av metoder och verktyg som hjälper oss att anpassa oss efter den moderna arbetsplatsen.

  

Mer lästips

Ny Sifo-rapport: ”Från digital frustration till effektivt samarbete”

Det digitala samarbetet fungerar långt ifrån smärtfritt. Läs vår nya rapport om utmaningar och framgångsfaktorer.