Telenors experter spår:
Så kommer tekniken prägla våra liv under 2024

När teknikutvecklingen accelererar kan det vara svårt för företag att hänga med. Vi bad därför fem Telenor-experter med olika specialområden att dela med sig av sina främsta spaningar inför 2024. Det här ska du ha koll på för att ligga steget före.


Sara Kebert, nätexpert:

 • Fler 5G-exempel i vardagen: 5G-utrullningen fortsätter i en ännu högre takt runt om i Sverige. Med större geografisk täckning tror jag 5G-användandet smyger sig in i vår vardag, både via mobiler och terminaler, men också genom nya uppkopplade produkter och appar.
 • Säkerhet oavsett plats: Behov av säkrare kommunikation med stabil kapacitet – oavsett var du befinner dig – blir bara viktigare i en fortsatt orolig omvärld.
 • Gammal teknik fasas ut: Jag hoppas att utfasningen av gammal teknologi från 2G/3G till 4G/5G verkligen tar fart på bred front under 2024 och överträffar förväntningarna.


Andreas Goding, säkerhetschef:

 • Ökad fokus på cyberhot: Ökad digitalisering kräver större uppmärksamhet på cyberhot och datasäkerhet, med betoning på skydd av kritisk infrastruktur och kunddata.
 • 5G-säkerhet: Med utbyggnaden av 5G-nätverk kommer ökad oro för säkerhet och integritet. Därför behöver operatörerna investera i avancerade säkerhetslösningar och upprätthålla compliance med regelverk.
 • Samarbete och hotinformation: Ökat samarbete mellan operatörer och myndigheter för att utbyta hotinformation och stärka nationell cybersäkerhet.


Björn Ivar Moen, vd Telenor:

 • Affärsnytta med AI: AI genomsyrar redan samhällsdebatten. Den etiska debatten kommer att fortsätta, men vi kommer se fler och fler praktiska tillämpningar som förbättrar företags produktivitet och människors livsvillkor. Men vi ska vara medvetna om riskerna.
 • 5G-möjligheterna blir mer synliga: Utbyggnaden går fort och når allt större delar av Sverige. 5G-näten möjliggör kraftfullare och säkrare tjänster också utanför hemmet och arbetsplatsen. 5G används både för avancerade industriella tjänster och som en alternativ uppkoppling för företag med anställda utspridda hos kunder eller på flera kontor.
 • Säkerhetsfrågan blir viktigare: Inte bara kriget i Ukraina utan även gängkriminalitet har satt spotlighten på säkerhetsfrågorna. Bedrägerier och nätkriminalitet omsätter idag mer pengar än droghandeln. Förebyggande näthygien är bland det viktigaste för att få bukt med kriminaliteten.


Malina Borg Sigg, expert inom Edge Cloud och 5G-teknik:

 • Edge Cloud och Network slicing: Under 2024 kommer vi få en glimt av de första ”use casen” som bygger på avancerade 5G-tjänster som Edge Cloud och Network Slicing. När svarstiden mellan dig och servern blir försumbar sätts grundläggande sanningar på spel. När molnet kom fick vi en oändligt stor hårddisk i telefonen via lösningar som exempelvis Dropbox. Edge Cloud är nästa steg. Snart kommer varenda liten pryl vara kraftfull som ett helt datacenter, bara den har ett 5G-simkort.
 • Nya EU-initiativ: EU driver viktiga initiativ kopplat till datasuveränitet. Lagstiftningen ska förbättras så att den skyddar oss när vi blir mer uppkopplade, något som är speciellt viktigt i ett komplext geopolitiskt klimat. Ta ansvar för din digitalisering och investera långsiktigt.

Vill du lära dig mer om 5G, Edge computing & IoT?

Här kan du lyssna på ett poddavsnitt där Malina Borg Sigg intervjuades i podcasten ”Effekten” om detta.


Andreas Kristensson, ansvarig för försäljning mot strategiska kunder samt IoT och privata 5G-lösningar:

 • Artificiell intelligent: AI står högst upp på hypekurvan i nuläget och kommer sannolikt prägla agendan även nästa år. Här är det viktigt att skapa förståelse, uppmuntra till nyfikenhet och utmana organisationen, men tänk också på ”respektfull AI”. Det är lika viktigt att ha med sig säkerhet och dataintegritet i AI-arbetet.
 • 5G vs. Wifi: 5G kommer i allt större utsträckning konkurrera med (och komplettera) Wifi i diverse miljöer, inte minst i laptops och konsumentelektronik. Även här gäller det att hålla koll, skapa en översiktsbild över vad ni ser för möjligheter med hög bandbredd, låga svarstider, nationell (även internationell) täckning och framför allt "secure by design". Det finns inga nätverk att hacka.
 • SDx: Utmana gamla nätinvesteringar, våga tänka nytt! Titta på kända företagsexempel som Bravida, Skanska, Scandic med flera. Mjukvarubaserade nät är framtiden! Det kommer bli ännu tydligare 2024.

Vad är nästa steg för ert företag?

Boka rådgivning med en av våra experter. Genom att kartlägga era behov kan vi tillsammans hitta en skräddarsydd lösning som passar just ditt företag.